04.08.2023 | Petr Komárek | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a trenér měsíce: Ocenění získali Pastornický z Táborska a vyškovský Kameník

Foto: LFA
S novou sezonou FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY opět přichází tradiční anketa o nejlepšího hráče a trenéra měsíce. Její první výsledky vzešly z poměrně krátké doby, v červenci se totiž ve druhé nejvyšší soutěži uskutečnila pouze dvě kola. K vidění však přesto byly zajímavé výkony. Brankář Martin Pastornický hned na úvod vychytal dvě nuly a přispěl k tomu, že Táborsko má na kontě šest bodů. Na konci prvního prázdninového měsíce nezaváhal ani Vyškov, trenér Jan Kameník MFK rychle dostal do vedení v tabulce.

HRÁČ MĚSÍCE: MARTIN PASTORNICKÝ (FC SILON TÁBORSKO)

Táborsko jako jediný tým FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v úvodních dvou kolech neinkasovalo. Brankář Jihočechů Martin Pastornický čistá konta rozhodně nezískal zadarmo. V premiérovém zápase Nádvorníkových svěřenců v nové sezoně musel čelit hráčům nováčka z Kroměříže a v první půli chytil téměř jistý gól. Poté, co vyrazil střelu z pravé strany, zakončoval hostující Jeleček do v podstatě prázdné brány. Pastornický se ale dokázal přesunout a míč mířící z levé strany do sítě ještě před brankovou čárou, dost možná na ní, vyrazil před sebe.

Sedmadvacetiletý Pastornický, který dres Táborska obléká druhou sezonu, se vyznamenal také v následujícím utkání proti rezervě pražské Sparty. Z prvního dějství uběhlo sotva deset minut, když si útočník Letenských Schánělec navedl míč z levé strany pokutového území blíže k brance. Táborský gólman se přesunul o krok doprava, ke vzdálenějšímu hornímu či dolnímu rohu branky ale nakonec neskočil. Schánělec to zkusil po zemi na první tyč a Pastornický pohotově vytrčil svou pravou, z pohledu diváka levou nohu. Balon vykopl a spoluhráč z obrany ho vzápětí odklidil do většího bezpečí.

Další velkou šanci soupeře zneškodnil někdejší gólman Karviné a Třince po půlhodině hry. To si na dlouhý pas vyslaný zpoza půlící čáry naběhl senegalský záložník ve službách Sparty Cissé, předstihl bránícího protihráče, dalším dotekem si míč posunul před sebe a pak nedaleko pravého dolního rohu malého vápna vystřelil. Pastornický ale včas vyběhl z branky, Cissému zmenšil střelecký úhel a s jeho zakončením si pádem k zemi poradil. Stal se tak jedním z hlavních strůjců toho, že jihočeský tým v prvních dvou zápasech aktuálního ročníku F:NL udržel těsné vedení 1:0 a připsal si maximum možných bodů.

TRENÉR MĚSÍCE: JAN KAMENÍK (MFK VYŠKOV)

Na konci minulé sezony dodal Vyškovu potřebný impuls. Moravanům pomohl překonat období, ve kterém prohráli tři z pěti zápasů. Ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE s nimi obsadil druhé místo a dovedl je do baráže o nejvyšší soutěž. Jan Kameník na lavičce MFK zůstal i pro nynější ročník. Dva červencové duely mu minimálně z hlediska bodů vyšly stoprocentně. Vyškov si v Drnovicích poradil s dalším účastníkem poslední baráže Příbramí, poté na Julisce porazil Duklu a vyšvihl se do čela tabulky. Úvod tak naznačil, že klub ze severu Jihomoravského kraje by měl opět patřit mezi hlavní favority soutěže.

Kameníkovi v létě odešel šikovný kamerunský křídelník Alexis Alégué Elandi, kterého do FORTUNA:LIGY zlákal Jablonec. Jak se ale zdá, Vyškovu jeho přesun na českou elitní scénu neublížil. Branky soupeřů teď ohrožují jiní Afričané, případně hráči s africkými kořeny. Pokud do celkového součtu nezahrnete vlastní gól Jana Peterky z Dukly, vyjde vám, že všechny vyškovské trefy v prvních dvou kolech F:NL zaznamenali právě oni. Proti Příbrami otevřel skóre Cheick Souaré, který má kromě francouzského také guinejské občanství. Těsně před koncem pak rozhodl o výhře Hanáků 2:1 Guinejec Fandje Touré.

V Dejvicích zase už po třech minutách udeřil Idjessi Metsoko z Toga, jenž po přestávce přidal ještě druhý gól. Vítězství Kameníkova týmu pak v nastavení druhého poločasu stvrdil na 4:2 Fahad Bayo – pro změnu tvář z Ugandy. K tomu na vyškovské soupisce stále figuruje burundský sympaťák Bienvenue Kanakimana, autor čtrnácti branek z předešlého ligového ročníku. Na startu této sezony se neprosadil, v dalších kolech se ale klidně může rozstřílet.