15.11.2023 | Petr Komárek | Trenér měsíce

Trenér měsíce Nádvorník: Tým udělal obrovský posun, chceme se porvat o barážové příčky

Foto: fctaborsko.cz
Nejlepší umístění za posledních deset let. Fotbalisté Táborska pod vedením trenéra Romana Nadvorníka figurují po podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na třetím místě tabulky. Stejnou pozici obsadili také na konci sezony 2013/14, po 16 kolech v roce 2013 byli dokonce ještě o příčku výše. Jihočeši v první polovině tohoto ročníku pokračovali v progresu, díky kterému se v minulé sezoně ve druhé nejvyšší soutěži zachránili. Během října získali ze tří zápasů sedm bodů.

Říjen jste zahájili kanonádou 6:2 proti rezervě Olomouce. Za předchozí čtyři zápasy jste přitom dali jediný gól. Dá se říct, že vám to tam takzvaně napadalo?
I v předchozích zápasech jsme pokaždé měli pět, šest gólových šancí. Bohužel nám to tam nepadalo. Jak se říká, netrefovali jsme zařízení, nebo jsme trefovali tyče a brankáře. Věřili jsme, že se to jeden zápas musí zlomit. Povedlo se to s Olomoucí, kde jsme tomu šli hodně naproti. I v týdnu jsme se dost věnovali zakončení, v zápase jsme pak proměnili polovinu šancí, které jsme si vytvořili.

Jak vám pomohl rychlý gól Jakuba Šašinky?
Vždycky, když dáte rychlý gól, z mužstva trochu spadne nervozita a hraje se daleko lehčeji. Do poločasu jsme byli opravdu dominantní. Podařilo se nám využít šance a odskočili jsme do čtyřgólového vedení.

V 80. minutě jste vedli už 6:0, pak jste ale dvakrát inkasovali. Nemrzí to přece jen trochu? Mohli jste vyhrát s čistým štítem…
S čistým štítem by to samozřejmě bylo lepší. První gól jsme ale dostali z krásné střely, která šla přímo do šibenice a byla v podstatě nechytatelná. Hráč Olomouce to trefil náramně. Mrzí druhá branka, padla v poslední minutě po naší laxnosti a ne zcela plné koncentrovanosti do zápasu.

Na druhou stranu, s takovým výrazným náskokem v zádech se to dá hráčům odpustit, ne?
Každý zápas chceme dohrát plně koncentrovaní až do závěrečného hvizdu. Tady byla u kluků trošičku euforie a v závěru se to na našem výkonu malinko podepsalo.

Škoda pro vás, že hned po takovém zápase přišla reprezentační přestávka…
Sebevědomí hráčů bylo po takovém zápase hodně vysoké. Raději bychom hráli, ale bohužel se to takhle potkalo a nastala reprepauza. Museli jsme se připravit na další velmi těžký zápas, který nás čekal v Opavě.

Ten se vám také podařilo zvládnout, byli jste ještě stále v euforii po Sigmě?
Fotbalovou kvalitu jsme proti Opavě měli, do zápasu jsme si přenesli lehkost v posledních třiceti metrech před brankou soupeře. Zase jsme měli plno šancí, jedna až v 93. minutě se naštěstí ujala.

Byl to právě zápas, kdy jste byli maximálně koncentrovaní až do poslední sekundy?
Poučili jsme se z předchozího zápasu a snažili se pracovat až do poslední minuty. V Opavě to ale do poslední minuty nebylo rozhodnuté, hráči byli v napětí a v koncentrovanosti přirozeně.

Na konci října jste pak doma remizovali s Vlašimí, která předtím venku dvakrát prohrála. Jak jste získaný bod po dvou výhrách vnímali?
Byli jsme zklamaní, chtěli jsme zápas zvládnout. Vedli jsme a měli jsme další gólové šance, které jsme měli proměnit. Bohužel se nám zranil hráč a Vlašim toho v ten moment využila. Šla sama na bránu a byla z toho penalta. Pro nás šlo o smolný okamžik, ale rozhodně jsme z utkání chtěli vytěžit víc. Vlašim ale asi byla lépe připravená než na ostatní zápasy, mezi námi je to také místní derby, jsou kousek vedle. Zápas tak měl ještě trochu jiný náboj, nicméně bod byl pro nás málo.

Po podzimu ale máte 26 bodů a v tabulce jste třetí. S tímhle musí v klubu panovat spokojenost…
Musím to vzít trochu od začátku. Když jsem před rokem v září do Táborska přišel, mužstvo bylo čtrnácté, mělo nejhorší obranu v soutěži a byl velký strach o to, aby se nesestoupilo. Na jaře se to podařilo odvrátit, skončili jsme ve středu tabulky. Jsem rád, že jsme na to v nové sezoně navázali a ještě udělali výkonnostní posun. Řekl bych, že je obrovský. Ze čtrnáctého místa na třetí, chvíli jsme i vedli tabulku. Kluci se ohromně posunuli jak běžecky, tak ve výstavbě hry. K tomu máme nejlepší defenzívu v soutěži, i tady vidím výrazný progres. 

Dosáhli jste nejlepšího umístění Táborska po podzimu za posledních deset let. Třetí místo klub obsadil i po sezoně 2013/14, je jednou z motivací do jara zopakovat to?
Chceme se poprat o barážové příčky. Věříme, že navzdory vyrovnané tabulce uděláme i na jaře další krok dopředu ve výkonnosti. Kvalitně trénujeme, hráči jsou velmi vnímaví a dobře pracují. Věřím, že nějaké rezervy stále máme, mužstvo ještě ve druhé polovině soutěže posuneme a povede se nám neskončit hůře než na třetím místě.

Hodně jste si pomohli na začátku sezony, z prvních čtyř zápasů jste získali 12 bodů…
Vstup do soutěže pro nás byl trochu výhodnější. Dvakrát za sebou jsme hráli doma a oba zápasy se nám povedlo vyhrát. Na druhou stranu, nikdy není jednoduché zvítězit dvakrát v řadě na vlastním hřišti. Nakoplo nás to a posunulo. Tým se chytl, získali jsme zdravé sebevědomí, že v soutěži můžeme hrát hodně vysoko. V dalších zápasech jsme na to potom navazovali.

Jak vnímáte přínos brankáře Pastornického? V 16 zápasech vychytal osm nul, nejvíc v celé F:NL…
Patří ke kostře našeho týmu. Dostal důvěru a prokázal své kvality. Z mého pohledu je to jednoznačně brankář pro FORTUNA:LIGU.