16.11.2023 | Petr Komárek | Hráč měsíce

Na hřišti se cítím dobře, i proto mi to tam padá, hlásí hráč měsíce Kozel

Foto: fkdukla.cz
Když v říjnu David Kozel skóroval, znamenalo to vysokou pravděpodobnost, že Dukla ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE zvítězí. Nakonec to platilo pro 75 procent případů – lépe řečeno zápasů. Jednadvacetiletý záložník se během podzimu trefil celkem pětkrát. Po zimní pauze tak může dosáhnout své zatím nejgólovější sezony mezi muži. S Pražany bude navíc v tabulce atakovat tu vůbec nejvyšší příčku.

Tři z vašich čtyř říjnových gólů byly vítězné. Už jste od spoluhráčů slyšel, že jste tajné eso v rukávu trenéra Rady?
(Zasměje se) Samozřejmě, trošku do mě rýpali. V jednom příspěvku Dukly jsem byl zmiňovaný jako gamechanger, tak si z toho dělali srandu. Ve finále to pak ale byla pravda. Jedině dobře pro nás, že mi to tam začalo padat a byly to vítězné góly.

Poprvé jste rozhodl na stadionu Olomouce, kde jste využil standardku z ostrého úhlu. Překvapilo vás samotného, kam balon dolétl?
Chtěl jsem ho dát na zadní tyč, byl to spíš centr. Z téhle pozice se snažím posílat střílené míče – s tím, že by někdy mohly zapadnout i přímo do brány. Ale nečekal jsem, že to tam zapadne až takhle, balon přeletěl gólmana. Hlavní každopádně je, že to tam spadlo. (úsměv)

Měl jste to nacvičené z tréninku? Na videu jde vidět, jak se míč zatočil do branky…
Některé standardky nacvičujeme. Když ji budu zahrávat na zadní tyč, kdokoliv může míč tečovat. Nebo naopak nemusí a pro brankáře je to stejně nepříjemné.

Další vítězný gól přišel doma proti Chrudimi. Skvělou práci předtím odvedl váš spoluhráč Štěpán Šebrle, který prošel s balonem přes velkou část hřiště…
Souhlasím, krásně na sebe natáhl dva, tři hráče. Pak mi nahrál nad vápno a já už jsem si s tím poradil. Hezky jsem míč uklidil k tyči.

Stejně jako v Olomouci jste mířil na stranu gólmana…
Chtěl jsem střílet k bližší tyči, trefil jsem to úplně podle představ. Zakončovat křížem na vzdálenější tyč jsem snad ani nemohl, měl jsem tam obránce. Balon šel přesně, ještě se odrazil o tyčku. Takový gól se rozhodně počítá.

Do třetice jste Dukle zařídil tři body opět v olomouckém prostředí. Tentokrát v Holici – azylu Prostějova. Udeřil jste hned po výkopu brankáře, bylo to tak rychlé, že to televizní kamera nestihla zachytit. Jak se to seběhlo?
Byl to dlouhý balon od našeho brankáře Šťovíčka. Lukáš Matějka šel do souboje a já jsem šel instinktivně za něj. Říkal jsem si, by to mohlo propadnout. Nakonec to propadlo úplně ideálně. Ještě jsem se dostal tělem před obránce a už jsem šel jenom jedna na jedna proti gólmanovi. Podařilo se mi dát mu housle.

Jediným říjnovým zápasem, kdy váš gól nevedl k bodům, byl ten ve Vlašimi…
Byl to pro nás velmi důležitý zápas. Vlašim má také silný kádr a kvalitní mužstvo, obrala všechny týmy z vršku tabulky. Chtěli jsme tam bodovat, při nejlepším samozřejmě vyhrát. Vstup do utkání se nám ale nepovedl, dostali jsme dva rychlé góly. Do druhé půle jsme pak vstoupili dobře. Podařilo se nám snížit, jenže pak dal soupeř třetí branku a už jsme to nedohnali.

Za šestnáct kol F:NL jste se prosadil pětkrát, už jste stihl dorovnat své dosavadní gólové maximum z předešlých dvou let. Považujete tuto sezonu za svou zatím nejpovedenější mezi muži?
Jednoznačně, už jen samotná čísla mluví za vše. Jsem rád, že jsem dal tolik gólů. Některé byly i se štěstím, ale to je jedno, počítají se. Na hřišti se cítím dobře, také proto mi to tam padá.

V tabulce přezimujete druzí. Nechybělo přitom mnoho a mohli jste být první, stačilo minulý týden porazit Vyškov…
Osobně mě moc mrzí, že jsem proti Vyškovu nemohl hrát a pomoct klukům. Z předchozího utkání s Táborskem jsem měl problém s lýtkem a bohužel jsem ho nestihl vyléčit. Kdybychom vyhráli, šli bychom před Vyškov na první místo a situace by vypadala ještě lépe než teď. Jaro ale bude dlouhé. Třeba v minulé sezoně jsme po podzimu byli čtvrtí od konce a nakonec jsme skončili pár bodů od baráže. Ve hře ještě bude plno bodů. Věříme, že to zvládneme.