01.12.2023 | Petr Komárek | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a trenér měsíce: V listopadu uspěli Araujo-Wilson z Jihlavy a Holeňák z Varnsdorfu

Foto: LFA
Listopad nabídl poslední dva zápasy podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Jihlavský Justin Araujo-Wilson si v nich připsal dva góly, kterými Vysočině pomohl ke čtyřem bodům. Před dlouhou pauzou se zvedl Varnsdorf, svěřenci trenéra Miroslava Holeňáka drží sérii čtyř utkání bez porážky a přezimují mimo sestupová místa.

Hráč měsíce: Justin Araujo-Wilson (FC Vysočina Jihlava)

Je mu stále teprve 21 let, v Jihlavě nicméně působí už více než tři roky. Během minulé sezony FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nastřílel Justin Araujo-Wilson, útočník z Trinidadu a Tobaga, sedm gólů za 26 zápasů. V podzimní části aktuálního ročníku se ve čtrnácti duelech trefil šestkrát. Z jihlavského kádru častěji skóroval pouze další mladík Lukáš Fila, který při stejném počtu startů zaznamenal o gól více.

Araujo-Wilson, jenž na Vysočinu přišel v létě roku 2020, se prosadil v obou listopadových utkáních. Na Žižkově v závěru prvního poločasu změnil do té doby bezgólový stav a postaral se o nakonec vítěznou branku zápasu. Vydatně mu pomohla přihrávka od spoluhráče Křehlíka, po které zakončoval do odkryté části branky.

Kuriózní statistiku si pak fotbalista z Karibiku odnesl z posledního podzimního střetnutí proti Líšni. Zkraje druhého dějství poslal Jihlavu do vedení, když v pokutovém území vystřelil přesně ke vzdálenější tyči. Za dvanáct minut ale viděl druhou žlutou kartu a po druhé červené v probíhajícím ročníku musel předčasně opustit hřiště. Oslabení Horáci zanedlouho o náskok přišli a s kalendářním rokem 2023 se rozloučili remízou.

Trenér měsíce: Miroslav Holeňák (FK Varnsdorf)

Většinu podzimu strávil v sestupovém pásmu, převážně na posledním – šestnáctém místě. Na první vítězství v této sezoně FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY čekal Varnsdorf dvanáct zápasů. Dočkal se až ve druhé polovině října, od té doby ale ani jednou neprohrál. Z posledních čtyř soubojů získal tři výhry a jednu remízu. V tabulce se díky tomu posunul na čtrnáctou příčku.

Tým trenéra Miroslava Holeňáka zlomil nepříznivou sérii bez výhry 21. října v Kroměříži. Už předtím však nesbíral jednu porážku za druhou – ve třech ze čtyř utkání, včetně toho s lídrem z Vyškova, remizoval. Na sklonku desátého kalendářního měsíce pak po Hanácké Slavii porazil také druhého nováčka Žižkov. V listopadu díky vyrovnání v 87. minutě odvezl bod z Příbrami a podzim zakončil na své půdě triumfem nad Opavou.

Sedmačtyřicetiletý Holeňák, někdejší reprezentant a obránce Liberce či pražské Slavie, tak Severočechy dostal ze sestupových pozic. Ty nyní patří dvojici Žižkov – Prostějov, Varnsdorf na ně však před jarem má pouze hubený jednobodový náskok. Celek ze Šluknovského výběžku tak čeká ještě spousta práce, aby odvrátil hrozbu pádu do třetí ligy. Výsledky z posledních podzimních duelů mu každopádně dávají naději na lepší umístění.