31.07.2022 | Daniel Fekets | Zápas

Olomouc zahodila pokutový kop, Spartu ale v bitvě béček přesto přemohla

Foto: sigmafotbal.cz
Olomouc – Béčko olomoucké Sigmy ve svém prvním zápase ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE porazilo rezervu pražské Sparty 1:0. Zápas nabídl hodně šancí, penaltu i červenou kartu. Jedinou branku utkání vstřelil Patrik Slaměna, který skóroval na konci prvního poločasu.
45' Slaměna
bez branek
19' Greššák
40' Matoušek
44' Sláma
22' Večerka
30' Pudhorocký
71' Váňa
Sestavy
Trefil – Slavíček, Bednár, Vepřek, Sláma – J. Matoušek (67. Hadaš), Greššák, Spáčil, Šíp (76. Uriča) – Zifčák (90+3. Grečmal), Slaměna (67. Piňa)
Na lavičce: Bílý, David, Grygar
Trenér: Augustin Chromý
Tůma – Váňa, Vydra, Večerka, Horák – Jonáš, Pudhorocký (80. Žížala), Gedeon (72. Holoubek) – O. Novotný, Schánělec (63. Šilhart), Goljan (63. Ambler)
Na lavičce: Nalezinek, Borkovec, Kaštánek
Trenér: Michal Horňák
Rozhodčí: Kvítek – Slavíček, Vyhnanovský • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 823

Komentář

Hned po pár sekundách se domácí dostali do nebezpečné akce. Přetažený centr Šípa si našel Matoušek, jehož pobídku se za brankovou čáru snažil dostat Zifčák, defenzíva Sparty si ale poradila. Po oku lahodící přihrávce Spáčila se o osm minut později dostal k zakončení Matoušek, jenž brankáře Tůmu nepřeloboval. Po ose Novotný –⁠ Schánělec zahrozili také hosté, zakončení jim ale nevyšlo podle představ. 

Ve 22. minutě se úplně sám před Tůmou objevil Zifčák, který byl faulován Večerkou. Sigma kromě pokutového kopu dostala dárek v podobě červené karty pro sparťanského stopera. K penaltě se postavil Sláma, jenž ale skvěle chytajícího Tůmu neprostřelil. 

Převaha Olomouce byla znát především na konci prvního poločasu, ačkoliv se i hosté díky Schánělcovi a Jonášovi dostali do příležitosti. Osamocený Zifčák netrefil branku Pražanů, o chvíli později neuspěl v samostatném úniku ani Šíp. Výborného Tůmu překonal až na úplném konci prvního dějství Patrik Slaměna, který se po rychlém zpracování blýskl přesnou střelou k tyči. Po pauze se Sparta chtěla hnát častěji dopředu, avšak v deseti se jí otevírala vrátka v obraně. V 53. minutě musel Tůma likvidovat pokus Zifčáka z bezprostřední blízkosti. 

Po střídáních na obou stranách se tempo hry trochu uklidnilo. Až v 70. minutě se do další gólové šance dostal Zifčák. Šíp mu připravil příležitost jako na stříbrném podnose, ale forvard Hanáků napálil jen před sebou stojícího obránce. Sparta si později vytvořila mírný tlak, ale ve finální fázi přesná nebyla. 

Olomouc naopak mohla potvrdit vítězství hned dvakrát. Střídající Piňa nejprve přesně nacentroval Uričovi, který minul. Poté sám Piňa vystřelil ze střední vzdálenosti, jenže jeho dělovka zamířila jen do tyče. Ke konci se Sparta do šancí už nedostávala, a proto zasloužené tři body slaví rezerva Sigmy.