06.08.2022 | Roman Zajíček | Zápas

Vandasův hattrick během sedmi minut! Líšeň jasně přehrála Varnsdorf

Foto: sklisen.com
Brno - Druhé kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY svedlo proti sobě Líšeň s Varnsdorfem a z vítězství 3:0 se radovali domácí. První trefu zaznamenal v devětadvacáté minutě Pavel Vandas, který během následujících sedmi minut zkompletoval hattrick. Ve druhého poločase Severočeši zlepšili svůj výkon a připravili si několik dobrých příležitostí, ovšem ani jednu z nich nepřetavili v branku. A tak jihomoravské mužstvo dokráčelo k přesvědčivému výsledku a bodově se dotáhlo na vedoucí Karvinou.
29' Vandas
30' Vandas
36' Vandas
bez branek
27' Čermák
79' Pašek
37' Žák
54' Ondráček
71' Ludvíček
83' Bláha
89' Dordič
Sestavy
Vajner – Pašek, M. Jeřábek (C), Černín, Lutonský – A. Čermák – Šumbera (81. Reteno Elekana), Machalík (87. Minařík), Matocha, Sokol (87. Ulbrich) – Vandas (72. Zikl)
Na lavičce: Marek, Bednář, Laczkó
Trenér: Milan Valachovič
Vaňák – Michal (60. Dordić), Zbrožek, Kubista, Radosta – Bláha, Kříž – Schön (46. Samko), Ondráček (74. Vachoušek), Žák (46. Ludvíček) – Rudnytskyy (C) (60. Tanko)
Na lavičce: Šerák, Pajkrt
Trenér: Miroslav Holeňák
Rozhodčí: Opočenský – Pfeifer, Novák • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 801

Komentář

Třicet minut hry mezi Líšni a Varnsdorfem fanoušky příliš nepobavilo, ale pak se začaly dít věci. Útočník brněnského týmu Pavel Vandas odšpuntoval svůj brankový koncert, který vtěsnal do pouhých sedmi minut. Nejprve jej vyslal českou uličkou za obránce Matocha a chladnokrevný Marvan poslal míč po zemi do sítě – 1:0. Neuběhla ani minuta a Vaňák lovil míč z brány podruhé. Po velké chybě v obraně Severočechů si Vandas dobře spočítal, co udělat s míčem a přesným lobem potěšil všechny domácí příznivce – 2:0. 

A aby toho nebylo málo, po další standardce Brňanů se k němu odrazil míč a pumelicí bez přípravy nedal Vaňákovi šanci – 3:0. Neúnavný a nezadržitelný Pavel Vandas neměl očividně dost a vzápětí mohl přidat i čtvrtý gól. Po jeho hlavičce však zasáhl jeden z obránců hostů a drobnou tečí poslal míč na roh. Svěřencům Miroslava Holeňáka se během krátké chvíle rozpadla hra jako domeček z karet, to naopak Valachovičův výběr na hřišti jasně dominoval a do šaten odcházel s výrazným náskokem.   

Ve druhém dějství chtěl kouč hostů Miroslav Holeňák něco změnit, po hodině hry oživil tým čtyřmi změnami v sestavě. I tak to nebylo nic platné, přestože měl Varnsdorf platonickou převahu. Jenže v ofenzivě to častokrát drhlo. Za zmínku stojí snad jen střela Kříže a poté Radosty, jehož pokus z voleje šel kousíček vedle branky. Naopak parádní ránu z pětadvaceti metrů vyslal Milan Lutonský a Vaňák musel tygřím skokem zastavit letící projektil. Na výsledku se do konce utkání už nic nezměnilo a domácí zásluhou tří gólů v prvním poločase vyhráli i podruhé v tomto ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

Ohlasy trenérů

Milan Valachovič (SK Líšeň 2019): Ze zápasu jsme měli velké obavy, Varnsdorf v prvním kole porazil Opavu 3:1. Věděli jsme, že mají rychlostní typy hráčů a trochu nás překvapilo, že od začátku nehrál Dordič. Na něj jsme se připravovali. V týdnu navíc přivedli do týmu Kristiana Michala, že asi zamíchají sestavou, ale nevěděli jsme jak. Ale v podstatě prognózy nám vyšly. Chystali jsme se na zápas celý týden. Chtěli jsme Varnsdorf nechat chvíli rozehrát, abychom jejich obranu vytáhli trochu ven. My jsme hráli uzavření u sebe a vyšlo nám to. Předvedli jsme pěkné akce do otevřené obrany. Nám ten zápas vyšel, především ten první poločas. U všech třech gólů byl Pavel Vandas, pro kterého to jsou první branky tady u nás. V druhém poločasu jsme nechtěli dostat gól, proto jsme hráli ze zajištěné obrany. Byl to účel, protože soupeř se snažil s výsledkem něco udělat. Několikrát se nám otevřela soupeřova obrana, ale bohužel už jsme akce nedohráli tak, jak jsme si představovali.


Miroslav Holeňák (FK Varnsdorf): Jsem smutný. Nemluví se mi snadno. Přiznám se, před zápasem jsme si věřili. Neříkám na vítězství, ale ten bod jsme chtěli. Bohužel, bylo to pro nás vystřízlivění, domácí nám dali neskutečnou lekci. Hráli zkušeně. Nechali nás chvíli nadechnout a pak to přišlo. Rozmezí sedmi minut a byli jsme zralí na ručník. Ta pasáž se domácím povedla, předvedli hezké akce, které jsme nestíhali. Zahráli jsme špatně v obraně, to se nám nemůže stávat. A pokud jo, nemůžeme pomýšlet na úspěch. Líšeň hrála v defenzivě téměř bez chyby a my jsme si s tím neporadili. Mě nezbývá nic jiného, než domácím pogratulovat k zaslouženému vítězství.