15.08.2023 | Petr Komárek | Hráč měsíce

V nejdůležitější moment mě to trefilo, komentuje čistá konta hráč měsíce Pastornický

Foto: fctaborsko.cz
Zkraje nového ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY byl pořádně vidět. On i celý jeho tým. Táborsko ve dvou červencových zápasech získalo plný počet bodů, brankář Martin Pastornický zase dvě vychytané nuly. V brance Jihočechů se přitom nenudil. Hlavně během prvních poločasů. Sedmadvacetiletý rodák z Karviné v nich musel předvést nejeden výborný zákrok.

Dvě červencové výhry, šest bodů, dvě čistá konta. Byl to snový vstup do soutěže?
Vstup byl skvělý, ještě dvakrát s čistým kontem. Před sezonou jsme si řekli, že vzhledem k losu bychom chtěli uspět hned ze začátku. Nakonec se nám to povedlo. Sice to pokaždé nemuselo skončit jenom 1:0, měli jsme plno šancí, abychom dali víc gólů. Ale všichni jsme rádi, že se v tabulce zatím pohybujeme nahoře. V srpnu jsme doteď přidali další dvě výhry. Minulý týden jsme sice prohráli s Jihlavou, ale kvůli tomu nikdo hlavu nesklopí.

Trenér Nádvorník na předsezonní tiskové konferenci řekl, že po úvodních třech kolech by byl spokojený se sedmi body. Vy jste získali všech devět bodů. Padlo pak v šatně něco o tom, že jste předčili jeho očekávání?
Takhle jsme se o tom nebavili. Řekli jsme si, že začátek soutěže chceme zvládnout. V prvních zápasech jsme dokázali zvítězit, teď chceme držet nastavený trend a hrát nahoře. V Jihlavě nám to sice nevyšlo, ale v dalším utkání zase chceme atakovat první místo.

V součtu se srpnovým duelem v Chrudimi jste vychytal tři nuly. Jak moc jste se nadřel na ty dvě červencové?
Jak s Kroměříží, tak s béčkem Sparty jsem měl dva těžké zákroky. V nejdůležitější moment mě to trefilo a něco jsem chytil. Po přestávce jsme soupeře začali přehrávat a většinou jsme je k ničemu nepustili. Potvrdili jsme, že bychom v těchto zápasech měli být favoriti. Už jsem neměl tolik práce jako v prvních poločasech.

Proti Kroměříži jste zastavil střelu mířící do prakticky prázdné brány…
Snažil jsem se nějak zakrýt bránu. Postavil jsem se do dobré pozice, kam soupeř střílel. Klučina to měl těžké. Viděl jsem, že po zemi nezakončí, náš hráč tam šel do skluzu. Balon musel zvednout, řekl bych, že se snažil jenom trefit branku. Šel jsem do správného místa, vyšlo mi to. Jsem moc rád, protože ta šance přišla za stavu 1:0. Kdybychom dostali gól, zase bychom museli dobývat. Takhle jsme pořád měli jednobrankový náskok a byli jsme klidnější.

Byla Kroměříž, nováček F:NL, na úvod nejtěžším možným soupeřem?
Nemyslím si. Přijde mi, že týmy ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE i FORTUNA:LIZE se zkraje sezony ještě sehrávají. Většinou remizují nebo začátek zaspí. Nevím, proč, ale přísahám, že každý rok to tak vnímám. Když bych si měl vybrat soupeře pro první kola, byla by to mužstva ze špice tabulky. Ještě nejsou tolik rozehraná a zápasy se mohou otočit v náš prospěch.

Proti Kroměříži i rezervě Sparty jste ale byli papírovým favoritem vy. Možná právě proto jsou výhry 1:0 ještě dobré, ne?
Přesně tak, proto to říkám. Jsem rád, že jsme na startu soutěže stihli i Brno. Do pátého kola je to vždycky „blbé“ a pak se to otvírá. V prvních dvou zápasech jsme byli papírově silnější a podařilo se nám to potvrdit. Hlavně Kroměříž je po postupu v euforii. Myslím si, že bude s každým hrát dobře a skončí ve středu tabulky.

Proti Spartě jste musel zasahovat proti střele Tomáše Schánělce. Míč šel po zemi, přes hráče a ještě vám do protipohybu. Je to jeden z momentů, které jsou pro brankáře nejtěžší?
Začal jsem víc krýt zadní tyč, kdyby to soupeř chtěl obstřelit. Udělal jsem si tam nákrok a doufal jsem, že neprostřelí našeho bránícího hráče. Když poslal balon mezi jeho nohama, naštěstí jsem ho vykopl nohou, která mi zůstala u bližší tyče. Znovu jsme přežili velkou šanci, tentokrát ještě za stavu 0:0. Kluky takové momenty trochu povzbudí, aby zase začali hrát.

Necítili jste větší tlak, když jste hned na začátku sezony hráli dvakrát po sobě doma?
Naopak, hrálo nám to do karet. Chtěli jsme potvrdit, co jsme si řekli před sezonou – že budeme chtít hrát do pátého místa. Snad to tak bude i pokračovat. Začátek jsme měli dobrý. Sice teď vnímáme, že v Jihlavě to nebylo ideální. Na druhou stranu, takový je fotbal, nemůžete pořád jenom vyhrávat. Další kolo nás čeká Vyškov a budeme chtít potvrdit domácí prostředí.