09.10.2023 | Petr Komárek | Hráč měsíce

Huf našel ztracenou formu. Góly se snažím vracet trenérovi důvěru, hlásí

Foto: mfkchrudim.cz
Do kádru účastníka FORTUNA:LIGY z Pardubic se sice nevešel, o kousek dál a soutěž níž se mu ale daří. David Huf za Chrudim nastřílel osm gólů ve dvanácti zápasech. Během zářijových duelů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se čtyřiadvacetiletý útočník prosadil třikrát. Vedle branek jej může těšit i čerstvý přírůstek do rodiny, který jej přiměl zůstat doma na východě Čech.

Spolu s vlašimským Singhatehem jste nejlepším střelcem soutěže. Jak se to poslouchá?
Je to určitě příjemný pocit. Jsem útočník a mým úkolem v týmu je dávat góly. Když jsem nejlepším střelcem soutěže, vypovídá to o tom, že týmu pomáhám. Vlastně nejlíp, jak můžu.

S Chrudimí jste v září získal pět bodů, jako první tým v sezoně jste porazili vedoucí Vyškov…
Vítězství doma nad Vyškovem si vážíme, bylo super, soupeř do té doby neprohrál. Škoda remíz ve Varnsdorfu a se Žižkovem, tam jsme mohli získat víc. Třeba ve Varnsdorfu jsme otočili z 1:2 na 3:2 a mohli jsme zápas dotáhnout do vítězného konce. V Příbrami jsme pak mohli uhrát aspoň bod, nebyli jsme úplně spokojení s výkonem. Celkově to ale nebylo špatné a se zářím můžeme být spokojení.

Jaký je recept na výhru nad Vyškovem? Ve F:NL se to zatím povedlo pouze vám.
V prvé řadě nás na ten zápas dobře připravil trenér. Celý týden jsme se chystali a tak nějak jsme věděli, co můžeme od Vyškova čekat a jak na něj budeme hrát. Připravili jsme si taktiku, která by na soupeře mohla platit. V zápase nám pak vyšla. Zároveň nás Vyškov možná trochu podcenil. Byl a pořád je na čele, měl sérii bez porážky. Jel do Chrudimi, která nějak extra bodů nenahrála. Dokázali jsme toho využít a zvítězili jsme.

Skóre jste ale museli otáčet. Jak nepříjemný byl gól do šatny?
Gólů jsme v předchozích zápasech dostávali celkem dost. Častokrát jsme inkasovali jako první a museli pak s výsledkem něco dělat. Proti Vyškovu to pro nás tak nebyla neznámá situace. Gól do šatny není nikdy příjemný. Je jedno, jaký soupeř proti vám stojí. Naštěstí nás ale spíš nakopl, než srazil. O poločase jsme si k tomu něco řekli a potom jsme dobře vstoupili do druhé půle. Skóre se nám podařilo rychle otočit.

Pět minut po pauze jste vyrovnal ze skrumáže ve vápně. Asi jste se hlavně soustředil, abyste trefil bránu, nemám pravdu?
Rozhodně. Balon se přede mnou několikrát odrazil a byl jsem tím šťastným, ke kterému se dostal. Snažil jsem se, aby aspoň letěl na bránu. Ještě ho asi tečoval soupeřův obránce a zapadl do sítě. Když střílíte z takové blízkosti, hlavně nechcete přestřelit. Pokud trefíte bránu, brankář nemá moc času na reakci.

Proti Varnsdorfu jste skóroval dvakrát, nakonec to stačilo na bod. Jak jste ho brali – jako plusový zvenku, nebo vzhledem k průběhu utkání jako ztrátu?
Co si vzpomínám, první poločas jsme nehráli vůbec dobře. Prohrávali jsme a až těsně před přestávkou se nám podařilo vyrovnat. Po průběhu první půle bychom bod určitě brali. Ve druhém poločase jsme to pak otočili, vedli jsme a výsledek už jsme si měli pohlídat. Jenže jsme nedokázali udržet vedení. Takový je prostě fotbal, do poslední minuty se může stát cokoliv. Nakonec jsme bod zvenku brali, protože Varnsdorf nás nestáhl o další body. Nepřiblížil se nám a nechali jsme ho na spodku tabulky.

Patříte Pardubicím, které vaše hostování v Chrudimi oznámily krátce před začátkem FORTUNA:LIGY. Jak se to seběhlo?
Celou přípravu jsem absolvoval v Pardubicích. Už v jejím průběhu to ale směřovalo k situaci, že místo na pravidelné nastupování tam asi mít nebudu. Určitě ne na svém postu hrotového útočníka. Nakonec se to seběhlo docela rychle. Pardubice přivedly další hráče a musel jsem jim uvolnit místo. Zájem měla Chrudim, možná i další kluby z FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Doma jsme ale očekávali narození potomka. Chtěli jsme zůstat bydlet v Pardubicích, abych to měl blízko a na porod jsme měli jakž takž klid.

Angažmá v Chrudimi vaše očekávání splnilo?
V Chrudimi jsem zatím naprosto spokojený. Na tréninky dojíždíme s pár klukama, kteří jsou také z Pardubic. Máme to patnáct minut, což je na dojezd úplně v pohodě. Odpoledne tak mám čas i na rodinu. Co se týče fotbalové stránky, trenér mi plně důvěřuje, na hřišti od něj dostávám prostor. Dává mi to, co jsem celou dobu potřeboval. Snažím se mu to vracet góly.

Vaše střelecká forma pramení právě z prostoru, který v zápasech máte?
Stojí za tím prostor na hřišti i trenérova důvěra. Třeba v prvním zápase jsem měl šance a gól jsem nedal. Trenér mi ale nepřestal důvěřovat, pořád mi to říkal. Pak jsem se trefil, další dvě kola naopak ne, ale důvěru jsem stále měl. Trenér věděl, že umím dávat góly, i ve FORTUNA:LIZE jsem jich pár nastřílel. Jsem rád, že jsem v Chrudimi konečně zase našel střeleckou formu, kterou jsem vždycky měl. Doufám, že bude pokračovat.