11.11.2023 | Daniel Kinc | Zápas

Zbrojovka poprvé pod Poláchem prohrála, na Srbské uspěla rezerva Olomouce

Foto: sigmafotbal.cz
Fotbalisté Zbrojovky Brno v 16. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY podlehli doma rezervě Olomouce 0:1. O vítězství Sigmy se osm minut před koncem postaral jedinou brankou zápasu Jan Fiala. Jihomoravané si připsali první porážku pod hlavním trenérem Tomášem Poláchem a v tabulce přezimují šestí. Olomouc vyhrála třetí z posledních čtyř duelů a do jara půjde z jedenáctého místa.
bez branek
82' Fiala
39' Pachlopník
67' Řezníček
89' Endl
89' Koželuh
29' Šíp
87' Fiala
Sestavy
Berkovec – Granečný (84. Toman), Hamza, Endl, Koželuh – Texl (87. Gaszczyk), Štěrba (46. Hellebrand) – Pachlopník (46. Kronus) – Potočný, Alijagić (61. Smejkal), Jak. Řezníček
Na lavičce: Šiman, Divíšek
Trenér: Tomáš Polách
Stoppen – Slavíček, Vepřek, Matys, F. Uriča – J. Spáčil, Langer – Šíp (80. A. Uriča), Hadaš (78. Grečmal), Mikulenka – Fiala (90+2. Bednár)
Na lavičce: Mazur, Galus, Fabiánek, Muritala
Trenér: Tomáš Janotka
Rozhodčí: Dorušák – Pospíšil, Pochylý • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 3026

Komentář

Zbrojovka se mohla v případě výhry posunout na třetí místo, Sigma se naopak mohla v případě úspěchu bodově dotáhnout na desátou Líšeň.

Utkání zahájili aktivněji hosté a po pěti minutách po rohu přišel dobrý přetažený míč na Šípa. Ten z dobré pozice netrefil podle představ a míč poslal do rukavic Berkovce. Domácí kontrovali po čtvrthodině přímým kopem Potočného, který střelu zakroutil taktéž do rukavic brankáře soupeře. Po dvaceti minutách pak hostující Šíp v rychlém brejku vlevo uvolnil Fialu, jehož střílený přízemní centr nebezpečně proletěl malým vápnem Brna, ale bez dalšího ohrožení branky.

Po půlhodině se protáhl do střelecké pozice Slavíček, zpoza vápna pálil přesně do náruče Berkovce. Další šance se urodily v závěru půle. Nejprve zahrozil domácí stoper Hamza ranou zpoza vápna, která byla hned dvakrát tečována a zamířila o kousek vedle pravé tyče. Vzrušení však nakonec kvůli později odmávanému ofsajdu bylo zbytečné. Ve 42. minutě se pak vydal vpřed za nákopem Endla Pachlopník, nakonec šel ze strany sám na Stoppena, nicméně z velkého úhlu jej nepropálil.

Sigma odpověděla bleskovou protiakcí Fialy, ten si na hrotu pokryl míč proti poslednímu obránci a ve vápně se propracoval ke střele, z pravé strany šestnáctky pálil nad břevno. Ještě jednu šanci úvodního dějství přineslo nastavení, kdy Uriča zakroutil na zadní tyč povedený centr na sbíhajícího si Mikulenku. Ten ve skluzu v dobré pozici vůbec nezakončil a jen posunul míč k Berkovcovi. První půle tak gól nepřinesla.

Zkraje druhé půle jako první zahrozili domácí, kdy chaosu ve vápně Sigmy využil Alijagič, vypálil z otočky a řádně provětral rukavice Stoppena. Hosté kontrovali za pět minut šancí Šípa, kterého spoluhráč vysunul do vápna, křídelník Olomouce levačkou přestřelil branku. Po hodině pak hru Brna rozhýbal střídající Smejkal a centrem na zadní tyč našel Řezníčka. Jeho hlavičku vytáhl gólman Hanáků na roh.

Ani jeden z týmů neměl v dalším průběhu nijak výrazněji navrch, tvořit vpřed se snažila o něco víc Zbrojovka. Sigma však trpělivě čekala na chybu a osm minut před koncem jednu takovou potrestala. Jan Fiala dostal prostor v šestnáctce protivníka, navedl si míč na levačku, přízemní ranou na bližší tyč propálil Berkovce a odpálil obrovskou radost v táboře hostů.

Domácí si chtěli v závěru ještě vytvořit tlak, ale z řady centrů do šestnáctky soupeře větší šance nevznikla. Béčko Olomouce těsné vedení ustrážilo a veze z Brna hodně cennou výhru, díky níž přezimuje na jedenáctém místě. Zbrojovka je šestá a na jaře bude muset pořádně zabrat.