11.12.2023 | Petr Komárek | Hráč měsíce

Hráč měsíce Araujo-Wilson: Měl jsem hlad po gólech, z červené se poučím

Foto: fcvysocina.cz
Ve dvou listopadových zápasech zaznamenal dvě branky a zařadil se mezi deset nejlepších střelců FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Jihlavský Justin Araujo-Wilson na sebe ale upozornil také vyloučením proti Líšni, kterým si prodloužil pauzu od ligového fotbalu. Ocenění pro nejlepšího hráče jedenáctého kalendářního měsíce mu nicméně už nikdo nesebere. Tradiční anketu tak poprvé v aktuální sezoně vyhrál cizinec, v tomto případě z ostrovního státu v Karibském moři.

„Je to hezký pocit, ale pořád můžu hrát lépe. Musím na sobě dál pracovat,“ reaguje Araujo-Wilson. Druhou nejvyšší českou soutěž kope více než tři roky. V létě 2020 vyměnil klub San Juan Jabloteh v rodném Trinidadu a Tobagu za Jihlavu.

„Životní styl v Česku je jiný než u nás v Karibiku, ale nakonec stejně vždycky záleží hlavně na lidech a jejich povaze. Chvíli trvalo, než jsem si zvykl, teď už se tady však cítím v podstatě jako doma,“ hlásí jednadvacetiletý útočník. S prostředím tisíce kilometrů od domova se podle svých slov sžil i díky spoluhráčům, mezi kterými si našel nové kamarády.

Konec podzimní části sezony u Araujo-Wilsona poznamenaly červené karty. První dostal v říjnu ve Varnsdorfu a musel vynechat dva zápasy. Předčasně do šatny jej rozhodčí poslal také v posledním listopadovém utkání proti Líšni. Sotva deset minut poté, co skóroval.

„Do listopadových zápasů jsem šel po nucené pauze pořádně hladový. Když jsem se dostal do šance, prostě jsem jí nemohl pohrdnout,“ přiznává exotická tvář Vysočiny. „Proti Žižkovu i Líšni jsme chtěli vyhrát. Máme výborné mužstvo a chtěli jsme to potvrdit také výsledkově. Škoda, že se nám to úplně nepodařilo, místo šesti bodů máme čtyři,“ ohlíží se za posledními duely před zimní přestávkou.

Na nováčka ze Žižkova Jihlava i díky gólu rodáka z Port of Spain vyzrála, na Líšeň v domácím prostředí ale už ne. Opět v tom měl prsty právě Araujo-Wilson. Když Horáky zkraje druhého poločasu poslal do vedení, všechno vypadalo dobře. Jenže po hodině hry viděl druhou žlutou kartu, svůj tým oslabil a hosté z Brna zanedlouho vyrovnali na konečných 1:1.

„Nechal jsem se unést emocemi, přemohly mě. Nelíbilo se mi totiž, jak byla hra řízena. Každopádně jsem uškodil sobě i týmu, bylo těžké se s tím potom vyrovnat,“ svěřuje se Araujo-Wilson. „Na druhou stranu je to pro mě další cenná zkušenost, ze které se poučím,“ dodává.

Start jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY tak stráví v dalším trestu. Ještě předtím si ale užije Vánoce. U pobřeží jihoamerického kontinentu vypadají jinak než ve střední Evropě. „Každý rok se to u nás liší. Někdy si vyjdeme na pláž našeho ostrova a setkáme se tam s rodinou a přáteli,“ prozrazuje fotbalista, jenž pochází z Trinidadu, kde žije většina obyvatel karibské země. Během vánočních svátků však občas vyrazí i na menší z jejích dvou hlavních ostrovů – Tobago.