17.03.2024 | Daniel Ryl | Zápas

Sparta B poprvé na jaře prohrála, Varnsdorf se vyhoupl z pásma sestupu

Foto: sparta.cz
Fotbalisté rezervy pražské Sparty v 19. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY podlehli na Žižkově Varnsdorfu 1:2 a poprvé na jaře a celkově po čtyřech zápasech nebodovali. V prvním poločase se trefili hostující Dominik Kříž a Vojtěch Stránský, po přestávce pouze snížil Vojtěch Hranoš. V závěru utkání byl vyloučen domácí Filip Šilhart. Varnsdorf naopak poprvé v jarní části soutěže zvítězil, bodoval počtvrté z posledních pěti duelů a v průběžné tabulce opustil sestupové pásmo. Momentálně je čtrnáctý, o tři body za dvanáctou Spartou.
57' Hranoš
26' Kříž
38' Stránský
32' Jonáš
75' Okeke
79' Lilling
89' Hlaváč (trenér brankářů)
90' Michl
90' Loučka (trenér)
90+3' Šilhart
20' Dufek
24' Penc
45+2' Kříž
49' Kosař
Sestavy
Surovčík – Uhrinčať, Ševínský (36. Jedlička), Lilling – Penxa, Okeke (75. D. Michl), Jonáš, Hodouš (86. Šilhart) – M. Ševčík (75. Holoubek), Šiler, Hranoš (86. Váňa)
Na lavičce: Nalezinek, Stárek
Trenér: Luboš Loučka
Vaňák – Ambler (90+1. Juzvak), Penc (65. Gembický), Kubista, Zálešák – Kříž (80. Podzimek), Dufek – Stránský (90+1. Vlk), Polyák, Kosař – Vojta (80. Hodek)
Na lavičce: Pešl, Adeleke
Trenér: Miroslav Holeňák
Rozhodčí: Kvítek – Slavíček, Mojžíš • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 524

Komentář

Už v úvodních minutách oba týmy naznačily, že se nebudou bát útočit, leč první centry úspěch neslavily ani na jedné straně. V šesté minutě měl na kopačce gól Okeke, ale propadlý centr na malé vápno zaskočil i jeho, proto se od něj míč odrazil jen vedle tyče. Sparta však neoplývala jistotou v rozehrávce a několik náznaků chybiček mohly být varováním. V dalších minutách byli domácí ještě nebezpeční, když střelu Šilera z hranice vápna a hlavičku Hranoše k pravé tyči zastavil Vaňák, jenže pak začal hrozit také Varnsdorf.

Velmi aktivní Stránský zahájil na pravé straně obléhání šestnáctky, které skončilo centrem do vápna, který jeden z hostů vrátil na penaltu a zcela nehlídaný Dominik Kříž měl dostatek času propálit hlouček hráčů před sebou. Severočeši nepolevili, Kubistovu hlavičku vedle přerušil hvizd sudího kvůli ofsajdu a vzápětí Zálešák vyslal zajímavou střelu jen do bránícího hráče.

Sparta hrozila z brejků, z nichž však nedokázala ideálně zakončit. Varnsdorf tak pokračoval v ofenzivní aktivitě a byl odměněn, když ve vápně zůstal nehlídaný Vojtěch Stránský a povedenou střelou k pravé tyči nedal domácímu brankáři šanci. V nastavení dostali sparťané zajímavou standardní situaci po faulu na Ševčíka, který však následně pálil vysoko nad branku.

Začátek druhého poločasu patřil Varnsdorfu, jehož dvě střely po spolupráci Stránského s Vojtou dokázal Surovčík pokrýt. Proti dalším střelám mu pomohli bránící spoluhráči, kteří však neuhlídali únik Dufka, jehož utaženou střelu vytěsnil Surovčík na rohový kop. Kuriózně však i přes hostující převahu udeřili domácí. Akce po pravé straně skončila centrem do vápna, kde nedůrazně hlídaný Vojtěch Hranoš poslal míč do horní části branky.

Oba týmy zkoušely zahrozit vzduchem, leč neúspěšně. Chybu hostující defenzivy pak nedokázal potrestat Hranoš, který si sice tváří v tvář položil Vaňáka, ale kličkou se sám zahnal do úhlu. Blízko vyrovnání byl také aktivní Šiler, ale jeho tečovanou dělovku z vápna vyrazil Vaňák svým ramenem. O vyrovnání se pak pokusil opět Hranoš, jenže jeho střelu z hranice šestnáctky Vaňák dobře viděl.

Kdo by čekal, že Severočeši ustrašeně zalezou, pletl by se! Varnsdorf naopak na Spartu zatlačil a Stránský pálil jen těsně vedle tyče. Vzápětí měl obrovskou šanci Gembický, jenž po chybě sparťanských stoperů pálil k tyči, ale Surovčík vykopl míč špičkou kopačky. Z následného rohu vznikl závar na malém vápně, kde zakončoval Podzimek, gólman Sparty se tentokrát roztáhl na čáře a fantasticky zasáhl.

Z následných centrů a rohů už hosté nezahrozili, naopak Sparta sahala po vyrovnání zajímavou střelou Lilinga, která však letěla jen mimo branku. V nastavení už z tlaku Sparty nic nebylo, jelikož domácí často faulovali a Filip Šilhart si dokonce po tvrdém zákroku na hlavičkujícího soupeře vysloužil rovnou červenou kartu.