16.03.2024 | Daniel Ryl | Zápas

Dukla jde do čela! Výhru v derby podruhé zařídila Horova penalta

Foto: fkdukla.cz
Praha - FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA má nového lídra! Svěřenci Petra Rady využili zaváhání Vyškova, když ve skvělé atmosféře před více než dvěma a půl tisíci diváky porazili v pražském derby Žižkov nejtěsnějším rozdílem. O vítězství 1:0 rozhodla stejně jako v předešlém utkání ve Varnsdorfu proměněná penalta Jakuba Hory.
81' Hora (pen)
bez branek
31' Kozma
52' Hašek
34' Petrák
80' Bajza
Sestavy
Šťovíček – Ullman, Hašek, Peterka, Helešic (76. Ludvíček) – Hora, Kozma – Douděra (76. Zeronik), Kozel (86. Hrubeš), Moulis (86. Holiš) – Mešanović (90+2. Buchvaldek)
Na lavičce: Rada, Barac
Trenér: Petr Rada
Bajza – Řezáč (84. Sixta), Broukal, Klusák, Richter – Prošek (65. Muleme), Jirásek, Petrák (84. Tregler), Rosa – Hönig (84. Toula) – Kovinić (65. Sodoma)
Na lavičce: Kotek, Quintero Batioja
Trenér: Marek Nikl
Rozhodčí: Petřík – Šimáček, Vyhnanovský • Stadion: Stadion Juliska • Diváci: 2523

Komentář

Ideální fotbalové počasí a punc pražského derby přilákaly do ochozů skvělou návštěvu, jenže krátká dešťová přeháňka na startu prvního poločasu jako by naznačila směr první půle. Oba týmy příliš fotbalové krásy nepředvedly, výjimkou byl jen Moulisův pokus zpoza šestnáctky, který však letěl vedle tyče.

Trápení v kombinaci pokračovalo na obou stranách, zejména Dukla byla opticky nebezpečnější, ale ve vápně doplácela na špatnou finální fázi. V závěru prvního poločasu ji však mohl dostat do vedení Jakub Hora, kterému přiletěl do pravé strany velkého vápna centrovaný míč. Zcela nehlídaný domácí borec vyslal povedenou střelu, kterou zastavil až skvělý zákrok Pavola Bajzy na brankové čáře.

Ve druhé půli už byl na hřišti v podstatě jen jeden tým. Dukla kontrolovala hru, byla nadále aktivnější, a přestože nadále měla k hernímu ideálu daleko, její narůstající tlak byl zřejmý. Dejvický celek hrozil zejména z rohových kopů, ale většinu z nich hosté bez potíží ustáli, načež Pavel Moulis pálil dvakrát zpoza vápna mimo.

Jinak tomu nebylo ani čtvrthodinu před koncem základní hrací doby, kdy mu nesedla technická střela z rohu šestnáctky. Utkání však vyvrcholilo na startu poslední desetiminutovky, kdy se střídající Jakub Zeronik dobře natlačil na pravé straně do vápna, kde ho stáhl Isaac Muleme.

Sudí Jan Petřík po chvíli přemýšlení a radě svého kolegy na autové čáře ukázal na penaltový puntík, čímž dal domácím šanci udeřit. Zkušený Jakub Hora si tak zopakoval týden starou situaci z Varnsdorfu a střelou po levici zamrzlého Pavola Bajzy rozradostnil většinu fanoušků na tribunách. Žižkov v závěru ještě zkoušel zahrozit vysokými míči, jenže šlo spíše o poslední křečovitý nádech před fotbalovou smrtí.