20.04.2024 | Milan Huppert | Zápas

Zbrojovka remizovala s Vyškovem a ani druhý zápas pod Křížem neprohrála

Foto: Michal Málek (mfkvyskov.cz)
Fotbalisté Brna remizovali v 24. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v Drnovicích s Vyškovem 1:1. Skóre otevřel v 71. minutě domácí Issa Fomba, za necelých deset minut vyrovnal Denis Alijagić. Zbrojovka bodovala i v druhém zápase pod novým trenérem Lukášem Křížem, v tabulce však zůstala desátá. Vyškov nevyužil možnost předstihnout v průběžném pořadí vedoucí Duklu, která v neděli nastoupí proti Kroměříži. MFK potřetí v řadě neprohrál, ale po dvou utkáních nezvítězil a je nadále druhý.
71' Fomba
78' Alijagić
25' Lahodný
90+7' Delferriere
52' Gyamfi
61' Koželuh
Sestavy
Borek – Ilko, Straalman, Musa, Aberkane – Mafwenta, Eneme (85. Bayo), Lahodný (73. Delferriere) – A. Svoboda (73. Schön), Krollis, Fomba (90+5. Diallo)
Na lavičce: Derka, Němeček, Krška
Trenér: Jan Kameník
Sváček – Koželuh, Gyamfi (77. Juritka), Lu. Pernica, Granečný – Hamza, Smejkal (59. Fousek), Štepanovský (59. Dav. Jambor, 86. Nový), Alijagić – Potočný (86. Mara), Jak. Řezníček
Na lavičce: Berkovec
Rozhodčí: Hocek – Žurovec, Bureš – Starý • Stadion: Sportovní areál Drnovice • Diváci: 1518

Komentář

Moravské derby odstartovalo bez přehnaného respektu. Na brzký gól měl políčeno Krollis, avšak po povedeném stříleném centru zleva neposlal míč z první dostatečně k levé tyčce, natáhnuvší se Sváček zvládl zakročit rukavicemi.

Lotyšský útočník byl hodně vidět a krátce po půlhodině hry skóroval křížnou přízemní střelou k pravé tyči, jenže radost netrvala příliš dlouho, Lahodný totiž střelci nahrával do ofsajdu. Vyškov nepolevoval a v závěru úvodního dějství po chybě soupeře v rozehrávce postupovali do příležitosti Eneme s Krollisem, kteří si navzájem vyměnili míč. Před Nigerijcem nakonec už nebyl gólman, ale jen dva obránci, přesto středopolař nedokázal rozvlnit síť, mířil vedle pravé části hostující brány. 

Tlak MFK pokračoval i zkraje druhé půle. Náznaky protiútoků nevycházely, až šanci dostal Fomba, před nímž dvojice obránců ustupovala až do vlastního vápna. Fotbalistovi z Mali ale střela vůbec nesedla, Sváčka neohrozil. I ve druhé půli o sobě často dával vědět Krollis, který v 68. minutě získal přetažený centr po rohu a zkoušel z úhlu zajímavou střelu na zadní tyčku. Sváček balon vyrážel s velkými problémy.

Vyškov dlouho nemohl tlak proměnit v gól, až mu v 71. minutě pomohl Gyamfi. Ten se nechal obrat v pozici posledního Issou Fombou a domácí křídelník obrovskou příležitostí nepohrdl, přízemní pokus namířil k pravé tyči mimo dosah Sváčkovy nohy. Po dalším zaváhání brněnské defenzívy si věřil na navýšení náskoku Krollis, v poslední chvíli mu ale zvládl zkřížit cestu Hamza a střelu i za cenu vlastního zdraví zblokoval.

Přestože měli domácí více ze hry, brněnská Zbrojovka se v 78. minutě dočkala vyrovnání. Po levé straně se do pokutového území protlačil Granečný a jeho perfektní střílený balon před bránu dotlačil za brankovou čáru důrazný Denis Alijagić. Bleskový brněnský obrat mohl dokonat nejlepší střelec ligy Jakub Řezníček, ale zakončení hlavou mu nevyšlo, navíc stál v ofsajdu.