07.05.2024 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 27. kola: Dukla na Den vítězství jede do Chrudimi, Sigmu B čeká Vlašim

Foto: sigmafotbal.cz
Účastníci FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY odehrají během tohoto týdne znovu dva zápasy. Pro pražskou Duklu se situace opakuje i v tom, že tabulku zase vede o čtyři body před druhým Vyškovem. Celek z Dejvic se ve vloženém kole představí na hřišti páté Chrudimi, MFK hostí v Drnovicích zachraňující se Jihlavu. Na Vyškov navíc dotírá třetí rezerva Olomouce, která zamíří na půdu sedmé Vlašimi.

Všechna utkání vloženého 27. kola F:NL se uskuteční ve středu 8. května. Sváteční program otevřou v 10:30 patnáctý Prostějov s desátou Příbramí a šestá Sparta B s devátou Líšní. Hanáci na nesestupové čtrnácté místo nadále ztrácejí bod, v předchozích dvou zápasech dokázali bodovat a navíc ani jednou neinkasovali. Naopak Příbram čeká na výhru pět duelů, z kterých si odnesla bilanci jedné remízy a čtyř proher. Sparťanská rezerva zvítězila doma třikrát po sobě. „Marvani“ po sérii tří porážek uhráli bezgólový výsledek s Prostějovem, během posledních dvou zápasů však nedokázali skórovat.

Od 17 hodin se druhý Vyškov střetne s třináctou Jihlavou. Jihomoravané o víkendu gólem v závěru podlehli Žižkovu (2:3), závěrečnou půlhodinu odehráli po vyloučení útočníka Krollise v deseti. Na lídra soutěžního pořadí Duklu tak opět nabrali čtyřbodové manko. Vysočina si v tabulce po remíze s Varnsdorfem (3:3) a vlivem dalších výsledků pohoršila o jednu příčku. Tři body zvenku odvezla naposledy 5. listopadu loňského roku, v předešlých dvou duelech na stadionech soupeřů nevstřelila ani jeden gól.

„Bude to samozřejmě těžké. Musíme se porvat a věřit, že naše záchranářské úsilí dotáhneme do úspěšného konce. Teď ve Vyškově, který bojuje o postup, svým způsobem nebudeme mít co ztratit. Ale FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA je enormně vyrovnaná, každý opravdu může porazit každého. Do středečního duelu půjdeme jako do každého jiného s cílem získat tři body,“ hlásí na klubovém webu jihlavský záložník Tomáš Franěk.

Ve středečních 17:30 odstartují zápasy čtvrtého Táborska s desátou Opavou, čtrnáctého Varnsdorfu s šestnáctou Kroměříží a páté Chrudimi s první Duklou. Jihočeši na svém trávníku v této ligové sezoně nebodovali pouze jednou, v předchozích čtyřech utkáních tam vždy zvítězili a v posledních dvou navíc udrželi čisté konto. Po porážce v Olomouci od B-týmu Sigmy ale přišli o průběžné třetí místo, na kterém je nahradili právě Olomoučané. Nyní jsou o tři body za Sigmou. „Pokud doma zvládneme zápas s Opavou, bude to nejlepší odpověď na nezdar v Olomouci,“ konstatuje v rozhovoru pro klubové stránky středopolař Táborska Jiří Kateřiňák. Slezský FC neprohrál čtyři z posledních pěti kol druhé nejvyšší soutěže. K tomu už více než dva zápasy nedostal branku.

Ve Šluknovském výběžku dojde na záchranářský souboj. Varnsdorf na jaře v Kotlině nebodoval pouze proti Dukle, naposledy tam před necelými třemi týdny smetl Prostějov (5:1). Poté se dvakrát představil venku, kde nestačil na Vyškov (1:2) a remizoval s Jihlavou (3:3). Kroměříž o víkendu ukončila sérii čtyř porážek v řadě (remíza se Spartou B 3:3), čtyři kola před koncem sezony však na čtrnácté Severočechy stále ztrácí pět bodů. Dukla venku padla naposledy loni v listopadu, na jaře na hřištích soupeřů zaznamenala tři vítězství a jednu remízu. Chrudim na své půdě bodovala čtyřikrát v řadě, podzimní vzájemný duel rozhodl ve prospěch Pražanů v 77. minutě David Kozel.

Vložené 27. kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zakončí duely osmého Brna s dvanáctým Žižkovem a sedmé Vlašimi s třetí Olomoucí B (oba začnou v 18:00). Zbrojovka si v předešlém kole v Příbrami připsala první jarní výhru venku, Viktorii na podzim v Praze podlehla 2:4. Žižkov si v neděli vyšlápl na favorizovaný Vyškov. V posledních dvou utkáních, ve kterých figuroval jako hostující tým, nicméně neskóroval a obdržel dohromady sedm gólů. Olomouc zvítězila šestkrát v řadě a má pořád nejlepší formu v soutěži. Vlašim, která v minulém kole vysoko prohrála s Duklou (1:5), v říjnu díky trefě Jana Fialy z konce prvního poločasu zdolala 1:0.

Všechny zápasy 27. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY můžete sledovat na webech sázkové kanceláře Fortunasporttotal.cz. Dopolední zápas mezi Spartou B a Líšní odvysílá živě také Česká televize.