17.08.2023 | Petr Komárek | Trenér měsíce

Trenér měsíce Kameník: Výsledky nás motivují do další práce, pořád je co zlepšovat

Foto: Michal Málek
V závěru minulé sezony v baráži o FORTUNA:LIGU potrápili Zlín, který se mezi elitou udržel díky jedinému gólu. Fotbalisté Vyškova by i tentokrát měli patřit mezi favority FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, ze které přímo postupuje vítěz a další dva týmy čekají barážové bitvy. Začátek nového ročníku svěřencům trenéra Jana Kameníka vyšel. Během dvou červencových duelů neztratili ani bod.

V červenci jste porazili jak Příbram, tak Duklu. Dá se vstup do sezony hodnotit jako úspěšný?
Výsledkově se nám povedl. Dokázali jsme se střelecky prosadit a ze dvou utkání jsme získali šest bodů. Na druhou stranu jsme cítili, že některé věci ve hře nás pořád trápí. Potřebujeme na nich systematicky pracovat, abychom se zlepšovali. Výsledky bereme jako motivaci do další práce, budeme na ně chtít navázat v další části sezony.

Co vás v úvodu soutěže trápilo?
Celá řada věcí a detailů, které se ve hře objevují. Kompaktnost celé obrany, proměňování šancí, stabilní výkonnost hráčů. Mohli bychom se o tom bavit dlouho. Obecně jde o defenzivní práci a zodpovědnost všech hráčů a také o koncovku. Patří sem i defenzívní a ofenzívní standardní situace. Opravdu bych toho mohl vyjmenovat spoustu, kde máme rezervy.

Z ligové sezony zatím neuběhl ani měsíc, řešíte ještě nějaké posily?
Oči máme stále otevřené. Chtěli bychom ještě přivést jednoho nebo dva hráče, spíš jako doplnění týmu. V poslední době jsme dokázali získat Honzu Stejskala ze Slavie, který nás posílil na postu brankáře.

Cítili jste, že na pozici brankáře vás po odchodu Antonína Kinského tlačí bota?
Věděli jsme, že Tonda si svými výkony pravděpodobně řekl o atraktivnější angažmá ve FORTUNA:LIZE. Otázku brankáře jsme se proto od konce minulé sezony snažili řešit. Na druhou stranu u nás ale zůstal Filip Jícha a zkraje přípravy přišel ze Slovácka Jirka Borek. Oba se svých rolí zhostili velmi dobře.

Byla ve hře i posila do branky z Afriky? Africký brankář u vás zatím ještě nechytal.
Při výběru hráčů na jakýkoliv post se vždycky rozhodujeme podle jejich kvality a přínosu pro mužstvo. Brankář ze zahraničí byla jedna z variant. Nemusel by to být přímo africký brankář, ale obecně brankář ze zahraničí. Samozřejmě, když přijde český nebo slovenský gólman, jsme za to rádi kvůli řízení obrany nebo komunikaci se spoluhráči. Fotbalových pokynů ale není tolik, aby se je během krátké doby nemohl naučit i brankář z jiné země. Pokud bychom nenašli gólmana u nás, sáhli bychom po jménu ze zahraničí. Základním kritériem by pokaždé byla kvalita.  

Nejeden hráč už se z Vyškova přesunul do FORTUNA:LIGY, například Sampson Dweh do Plzně a Alex Elandi do Jablonce….
Vy výčtu jmen bychom mohli pokračovat. Jarda Srubek se vrátil do Slovácka, Fanda Matys šel do Olomouce a dřív nebo později se podle mě na FORTUNA:LIGU dokáže adaptovat. Už tu padlo jméno Tondy Kinského, který u nás chytal sezonu a půl a pak zamířil do Pardubic.

Kdo by je v brzké době mohl následovat?
Bylo by nespravedlivé říct jedno, dvě jména. V kádru je celá řada hráčů, kteří ještě zdaleka nenaplnili svůj potenciál. Z Afriky tu většinou máme reprezentanty svých zemí, pravidelně dostávají nominace na kvalifikační zápasy. Nemusí to být ale jenom kluci ze zahraničí, šanci mají i kluci z České republiky, případně ze Slovenska. Jejich výkony se postupně zlepšují a v budoucnu by mohli vyskočit nahoru.

V minulé sezoně byl nejlepším střelcem týmu se 14 góly Burunďan Kanakimana. V novém ligovém ročníku dosud neskóroval, proč?
Pro tým je vždycky dobře, když góly dokáže dávat více hráčů a nestojí to pouze na jednom. Považuji za pozitivní, že se nám tohle daří. Z hlediska individuálního rozvoje Bennyho to ale pozitivní není. Za poslední dobu jsem s ním několikrát mluvil. Může to být dané tím, že laťku nasadil velmi vysoko a vždycky je těžké svou pozici obhájit. Soupeři jej navíc znají, takže se na něj při bránění zaměřují a má to složitější. Pokud však Benny bude chtít prorazit výš, bude tohle muset překonat. Je pro něj výzva nejen góly střílet, ale také je připravovat. V minulém utkání proti Sigmě B nám svou aktivitou připravil tři nebo čtyři vyložené šance. Určitě se do toho znovu dostane a čísla mít bude. Je to rychlostní typ hráče, na kterého se dobře dívá. Držíme mu palce, aby se střelecky opět chytil.

Momentálně jste v tabulce druzí, v dalším kole vás čeká čtvrté Táborsko. Budete to vzhledem k umístění obou týmů brát jako jeden ze zápasů podzimu?
Nestavěl bych nějaký zápas na piedestal jenom kvůli tomu, že hrajeme proti soupeři, který je v tabulce kolem nás. Body se s každým týmem počítají úplně stejně a každé utkání má svoji důležitost. Z hlediska momentální prestiže ten zápas má svou hodnotu, ale tomu přikládáme minimální váhu. Je před námi soupeř, kterého chceme zvládnout a porazit. Táborsko má svou kvalitu, do soutěže vstoupilo velmi dobře. Nečeká nás nic jednoduchého. Je potřeba, abychom se na Táborsko dobře připravili, ale to ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE platí pro jakéhokoliv soupeře.