30.07.2023 | Tomáš Kohlmann | Zápas

Příbram otočila duel na Žižkově, v závěru rozhodl Nečas

Foto: Jan Sláma
Fotbalisté Žižkova v rámci druhého kola nového ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nestačili na domácím stadionu na Příbram 2:3. V sedmé minutě poslal Horňákův tým do vedení Adam Petrák. Dvougólové vedení pak ale odmítl z penalty žižkovský kapitán Jirásek, a tak přišel trest v podobě vyrovnání příbramského Hasana Jahiće. Žižkov pak ještě jednou vrátil do vedení Augusto Batioja, ale Dominik Vott pět minut před pauzou vyrovnal a v 88. minutě přisoudil všechny tři body svému týmu Jakub Nečas. Hosté poprvé bodovali, nováček na bodový zisk stále čeká.
7' Petrák
33' Quintero Batioja
32' Jahić
40' Vott
88' Nečas
13' Březina
44' Petrák
19' Antwi
65' Nsunzu
69' Dudl
Sestavy
Kotek – M. Richter, Březina, Kozojed, Muleme – Řezáč (79. Štrombach), Hönig (89. Voltr), Petrák, Da Rosa (79. Finěk) – Jirásek (64. Sixta) – Batioja
Na lavičce: Řezanina, Oravec, Tregler
Trenér: Michal Horňák
Melichar – F. Matoušek, Jahić, Fišl – Vott (66. Vokřínek), Hušbauer (85. Dav. Krch), Nsunzu (85. Biricz), Dudl, Antwi (66. Jandera) – Wágner, Nečas (90+3. Nkwinga)
Na lavičce: Smrkovský, Anih
Trenér: Karel Krejčí
Rozhodčí: Petřík – Kotalík, Cichra • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1121

Komentář

Viktoria Žižkov se po roční pauze představila svým fanouškům ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE, po návratu do profesionální soutěže byl jejím prvním domácím soupeřem tým Příbrami. Před utkáním se pod televizní věží strhla průtrž mračen, ovšem s úvodním výkopem se počasí přeci jen zlepšilo a úvodní dějství nabídlo skutečně strhující podívanou.

Viktoriáni otevřeli zápas úvodní trefou už v sedmé minutě, kdy po rohovém kopu Březina prodloužil míč před branku, kde se dokázal střelecky prosadit Adam Petrák. Po čtvrthodině hry domácí měli obrovskou možnost na zvýšení stavu, když Batioju podrazil brankář Melichar, následně ale dokázal zneškodnit špatně kopnutou penaltu Milana Jiráska.

Hosté potrestali zaváhání domácího kapitána ve 32. minutě, kdy ze standardní situace centroval Hušbauer a Hasan Jahić přesnou hlavičkou srovnal stav. Nerozhodné skóre ale trvalo jen dvě minuty, když šanci Mulemeho hosté přežili jen za cenu jednoho z dvanácti žižkovských rohů, po němž udeřil Augusto Batioja. To ale stále ještě nebylo z prvního poločasu vše, neboť ve 40. minutě se po výborné akci Dudla dokázal prosadit Dominik Vott, jenž se uvolnil v pokutovém území a prostřelil brankáře Kotka mezi nohy.

Po změně stran už se nehrál tolik záživný fotbal, přesto aktivnější nadále byli domácí. Ti ale nedokázali udeřit z šancí Batiojy a Řezáče, brankář Melichar pak dokázal vyškrábnout i střílený centr Štrombacha.

Když už se zdálo, že utkání spěje k bodové shodě, tak v 88. minutě hosté podnikli rychlou útočnou akci, po niž se za záda domácích obránců dostal Jakub Nečas a obstřelil brankáře Kotka, čímž rozhodl o příbramské výhře 3:2. Viktoria se v závěru sice pokoušela o nápor, výsledkem ale byla jen řada nepovedených centrů, které už nebezpečí pro příbramskou branku nepřinesly.