29.03.2024 | Jan Šimek | Zápas

Kroměříž vydřela remízu ve Slezsku, bod jí vystřelil Machalík trefou v závěru

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Fotbalisté Slezského FC v utkání 20. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY remizovali s Kroměříží 1:1. Po bezbrankové první půli poslal opavský celek do vedení Jaroslav Málek trefou z 58. minuty. Slezané měli šance své vedení navýšit, ale gólovou pojistku nepřidali a naopak sami inkasovali, když v 89. minutě David Machalík srovnal na 1:1. Opava i Kroměříž tedy berou bod, oba celky na výhru ve F:NL čekají tři kola.
58' Málek
89' Machalík
47' Omale
49' Vaněček
68' Jeleček
80' Wala
89' Machalík
Sestavy
Richter – Kopečný, Janoščín, Srubek, Hýbl – Omale (88. Haitl), Blecha – Málek, Přichystal (46. Rataj), Rezek (82. Ondráček) – Vaněček (84. Velička)
Na lavičce: Číž, Pejša, Marzuq
Trenér: Miloslav Brožek
Gergela – Wala (82. Kiška), Zavadil, T. Matoušek, Jeleček – Houser – Hrdlička (61. Silný), Kudela, Machalík, Fulnek (68. Dočkal) – Chwaszcz (61. Martinek)
Na lavičce: Benedikt, Vincour, Oulehla
Trenér: Martin Onda
Rozhodčí: Starý – M. Novák, Ježek • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 2044

Komentář

První poločas toho mnoho zajímavého nepřinesl. Domácí sice měli trvalou územní převahu, jenže z ní nedokázali vytěžit výraznější příležitost natož gól. Hostující celek spoléhal na svůj obranný faul a hrozit se snažil z rychlých brejků.

Jeden z nich mohl po půlhodině hry proměnit Fulnek, jenž upaloval od poloviny hřiště sám na opavskou bránu, nakonec ho ale dostihl obránce Hýbl, vytlačil jej z ideálního střeleckého úhlu a Fulnek zakončil slibný protiútok nepřesnou ránou.

Po změně stran jsme se dočkali první střely na bránu, když po rohu Málka hlavičkoval Srubek, někteří opavští fanoušci už se radovali, ale kroměřížský gólman Gergela skvělým reflexivním zákrokem na brankové čáře zabránil gólu. Krátce nato se Slezané dočkali. Obléhání hostující brány ukončil přízemním pasem do vápna Omale, míč doputoval až k Jaroslavu Málkovi, který prudkou střelou k levé tyči poslal Opavu do vedení.

Hosté otevřeli hru a začali si i vytvářet šance. Nejprve se osmělil Houser, jehož dělovku vytěsnil opavský gólman Richter mimo tyče. Vzápětí na zhruba deset minut vypadl elektrický proud a utkání bylo přerušeno. Poté šli domácí do rychlého brejku, který vedl Rataj, našel Vaněčka, ale ten zblízka nedokázal prostřelit Gergelu.

Na opačné straně to hořelo poté, co se v ideální pozici objevil Dočkal, ale přestřelil bránu. Kroměřížský celek to ale dlouho mrzet nemuselo, ve skrumáži před bránou Richtera se nejlépe zorientoval David Machalík a srovnal na konečných 1:1. Oba celky si tak rozdělily po bodu a na výhru ve F:NL čekají shodně tři kola.

Ohlasy trenérů

Miloslav Brožek (Slezský FC Opava): „Soupeř houževnatě bránil a my jsme v první půli neměli kvalitu, abychom byli schopni si vytvořit brankové příležitosti. Opticky jsme sice byli na míči, ale bylo to takové impotentní obehrávání. Ve druhé půli jsme nezačali špatně, měli jsme tlak a vstřelili jsme branku. Soupeř pak změnil způsob hry a vysunul hráče nahoru. Jsem zklamaný, že nám chybí pokora i respekt k bodům. Měli jsme zápas bez problémů dohrát, ale místo toho jsme nervózní, zmatkujeme… Jsem z toho velmi zklamaný.”

Martin Onda (SK Hanácká Slavia Kroměříž): „Získali jsme bod, který je pro nás důležitý k našemu cíli, kterým je záchrana. Věděli jsme, jakou sílu má soupeř a co nám dovolí. Do Opavy jsme přijeli s respektem, měli jsme něco připraveného a nějakou dobu se nám to dařilo. Utkání dal poté ráz úvodní gól domácích. My jsme pak otevřeli hru, vytvořili jsme si tlak i šance a byli jsme za to odměněni vyrovnávací brankou.”