31.03.2024 | Daniel Ryl | Zápas

Žižkov doma neudržel dvougólový náskok, Sigma B odvezla z Prahy bod

Foto: Svatopluk Samler (fkvz.cz)
Fotbalisté Žižkova ve 20. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY remizovali doma s rezervou Olomouce 2:2, i když po prvním poločase vedli 2:0. Skóre otevřel v 19. minutě Augusto Batioja, o deset minut později se navíc z penalty prosadil Jiří Sodoma a Viktoria směřovala za druhou jarní výhrou. Jenže po přestávce vyrovnal dvěma trefami v rozmezí 12 minut Jáchym Šíp. Žižkov tak bodoval potřetí z posledních čtyř zápasů, v tabulce ale zůstal předposlední. Sigma si připsala první jarní remízu a posunula se z průběžného dvanáctého místa na deváté.
19' Quintero Batioja
29' Sodoma (pen)
57' Šíp
69' Šíp
bez karet
bez karet
Sestavy
Bajza – Řezáč (70. Kozojed), Broukal, M. Richter, Klusák – Sixta (58. Prošek), Jirásek, Tregler (87. Muleme) – Batioja, Toula (58. Rosa) – Sodoma (70. Kovinić)
Na lavičce: Kotek, Petrák
Trenér: Marek Nikl
Digaňa – A. Uriča, Dohnálek, Vraštil, Elbel (78. Slavíček) – Israel, J. Spáčil – Zifčák (75. Amasi), Mikulenka, Šíp (75. Hadaš) – Fiala (88. Muritala)
Na lavičce: Koutný, Cahel, Fabiánek
Trenér: Tomáš Janotka
Rozhodčí: Volek – Žurovec, Kotalík • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1266

Komentář

Rozpačitý úvod s řadou nepřesností ukončil až po deseti minutách Israel, jehož povedená šajtle zpoza vápna proletěla jen těsně vedle pravé tyče. Vzápětí měl na kopačce vedoucí gól Fiala, ale jen se držel za hlavu, jelikož jeho lehké zakončení na zadní tyči vytáhli na brankové čáře Bajza s Klusákem.

O pět minut později Viktorka dobrou postupnou kombinací otevřela obranu Sigmy. Sixta sice nedokázal zkrotit povedený Klusákův centr zleva, ale nakonec se na pravé straně šestnáctky udržel na míči a jeho centr na malé vápno uklidil do sítě Augusto Batioja.

Domácí střelec se nakonec stal hlavní postavou prvního poločasu. Zprvu sledoval Šípovu nepřesnou, leč povedenou střelu k zadnímu růžku, ale pak sám rozjel rychlý protiútok. Ačkoliv ekvádorský legionář na hranici vápna neprošel přes dva hráče, vybojoval alespoň penaltu, kterou vzápětí proměnil Jiří Sodoma přesnou střelou k tyči.

Atraktivní fotbal pokračoval i nadále, ale úspěšný exekutor nedokázal završit svůj samostatný únik, když tváří v tvář trefil pouze Digaňu. Na druhé straně hlavičkoval Mikulenka jen těsně vedle branky, stejně tak žižkovský Richter o pět minut později. V nastavení první půle mohl snížit ještě Fiala, ale jeho střelu na přední tyč Bajza vykopl.

Začátek druhého poločasu pokračoval v nastoleném tempu, když v jeho úvodu Spáčil vedl povedený brejk středem hřiště a uvolnil na levé straně Šípa, který prověřil Bajzu. Na druhé straně se zjevil za obranou Toula, jehož střelu Digaňa pokryl.

V dalších minutách byly k vidění spíše náznaky šancí, přičemž hosté zahrozili po pravé straně a přízemní centr propadl až na zadní tyč k Jáchymu Šípovi, který už měl jednoduchý úkol. Gól Sigmy však tempu zápasu nepomohl, naopak nastartoval pasáž plnou faulů, nepřesností a chyb.

Až po deseti minutách se Hanáci dostali k vápnu, před nímž Israel dobře vymotal obránce. Jeho čechraný centr dopadl k Jáchymu Šípovi, který opět dobře zavřel zadní tyč a vyrovnal. Vzápětí hlavičkoval střídající Rosa jen do Digaňových rukavic, naopak Fiala ve vápně netrefil po brejku branku Bajzy.

Aktivní útočník Sigmy měl další příležitost deset minut před koncem, leč jeho slibný pokus byl sražen jen na roh. Upadající tempo zápasu už se však nezastavilo, další gólovky nepřišly a oba týmy se tak musely smířit se ziskem bodu, který je vzhledem k vývoji skóre jednoznačně pozitivnější pro Moravany.