05.05.2024 | Aleš Strouha | Zápas

Žižkov využil přesilovku a v pětigólové přestřelce porazil druhý Vyškov

Foto: fkvz.cz
Fotbalisté Žižkova zvítězili v 26. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nad favorizovaným Vyškovem 3:2. Nováček dvakrát vedl po gólech Davida Klusáka a Augusta Batioji, Moravané dvakrát odpověděli díky trefám Raimondse Krollise z penalty a Fahada Bayi. Krollis pak v 64. minutě dostal červenou kartu a Viktorii v závěru vystřelil tři body Jiří Sodoma. Žižkov doma na jaře ještě neprohrál a v průběžné tabulce poskočil na jedenácté místo. Druhému Vyškovu se zvýšila ztráta na vedoucí Duklu na čtyři body, navíc má pouze jednobodový náskok na třetí rezervu Olomouce.
20' Klusák
33' Quintero Batioja
85' Sodoma
31' Krollis (pen)
52' Bayo
90' Medynský (asistent trenéra)
6' Aberkane
14' Mafwenta
49' Sylla
56' Krollis
64' Krollis
90' Josl (kondiční trenér)
Sestavy
Bajza – M. Richter, Broukal, Tregler, Klusák – Petrák – Jirásek, Sixta (73. Rosa) – Prošek (87. Muleme), Sodoma (87. Kovinić, 90+2. Hönig), Batioja
Na lavičce: Kotek, Kozojed
Trenér: Marek Nikl
Borek – Ilko, Straalman, Musa, Aberkane (46. Němeček) – Eneme (44. Bayo), Ab. Sylla, Mafwenta (46. Delferriere) – A. Svoboda (76. Diallo), Krollis, Fomba (87. Schön)
Na lavičce: Stejskal, Štěpánek
Trenér: Jan Kameník
Rozhodčí: Pechanec – Hádek, Malimánek • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1432

Komentář

O záchranu bojující Viktoria Žižkov odehrála s aspirantem na postup v domácím prostředí velmi pohlednou ofenzívní podívanou. Úvodních pět minut zápasu drželi balon výhradně hosté z Vyškova, avšak poté přišly velké šance domácích. Hned v šesté minutě pálil nebezpečně Jirásek a o dvě minuty později dokonce Sodoma po standardce dotlačil balon do sítě. Jenže gól kvůli ofsajdu domácího útočníka neplatil.

Pražané si ale náladu zlepšili ve 20. minutě. Po nečekaně rozehraném rohovém kopu se balon dostal ve vápně k Davidu Klusákovi, jehož parádní rána z otočky skončila až za zády brankáře Borka. Do konce poločasu pak byly k vidění další dva góly. V probíhající 31. minutě po faulu Broukala proměnil pokutový kop hostující Raimonds Krollis a prakticky po rozehrávce vrátil vedení domácímu celku po dalším rohovém kopu Augusto Batioja . Domácí mohli po poločase vést o dva góly, avšak krásnou střelu Jiráska bravurně v 35. minutě vyrazil hostující gólman Borek.

Také čtvrtý gól v zápase padl po standardní situaci. V 52. minutě totiž rohový kop hostů propadl na zadní tyč ke zcela volnému Fahadu Bayovi , který hlavou poslal míč do zcela odkryté brány. I v dalším průběhu druhé půle se hrál velmi zajímavý fotbal a hra se přelévala z jedné strany na druhou. Velká komplikace pro hosty přišla v 64. minutě, kdy se nechal hloupě po druhé žluté kartě vyloučit střelec první vyškovské branky Krollis.

Domácí pak byli pochopitelně aktivnější a chtěli zápas dotáhnout do vítězného konce. Velmi blízko k vítězné brance byli v 75. minutě, kdy se již celý stadion radoval z gólu na 3:2, jenže Sodomova branka byla nakonec odvolána, když pomezní Malimánek s odstupem času vyhodnotil po konzultaci s hlavním rozhodčím Pechancem celou akci Viktorie jako ofsajdovou. Mimořádná fotbalová podívanou přinesla rozuzlení v 85. minutě, kdy vítězný gól domácího celku přece jen vstřelil po přihrávce od Batioji útočník Jiří Sodoma .