05.05.2024 | Jiří Polášek | Zápas

Olomouc B si poradila s Táborskem a vystřídala ho na třetím místě tabulky

Foto: sigmafotbal.cz
Fotbalisté rezervy Olomouce porazili v 26. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY doma Táborsko 1:0 a posunuli se místo něj na průběžné třetí místo tabulky. O šestém vítězství Sigmy v řadě rozhodl v 58. minutě Matěj Mikulenka. Hanáci ztrácejí jediný bod na druhý Vyškov, čtvrtí Jihočeši mají o tři body méně než jejich nedělní soupeř.
58' Mikulenka
bez branek
18' Fiala
85' Israel
bez karet
Sestavy
Koutný – Fabiánek (80. Judas), Cahel, Dohnálek, Slavíček – Hadaš, Israel, Amasi (87. Coufal) – J. Spáčil – Fiala (90+5. Jaja), Mikulenka (87. Huňa)
Na lavičce: Trefil, Vepřek, Jalovičor
Trenér: Tomáš Janotka
Pastornický – Zeman (62. Osmančík), Novák, Bláha (79. Šašinka), Tusjak (62. P. Plachý) – Kateřiňák, Sojka (62. Koné) – Đorđić, Nsunzu, Varačka – Svatek (69. J. Mach)
Na lavičce: Kerl, Skopec
Trenér: Roman Nádvorník
Rozhodčí: Kotala – Dresler, Bureš • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 320

Komentář

Už od počátku utkání bylo vidět, že na sebe narazily týmy, kterým fotbalová kvalita rozhodně nechybí a které fotbal hrát chtějí. V prvních minutách bylo trochu aktivnější Táborsko, které si vypracovalo pár menších šancí, ale nic, co by mohlo zavánět úvodní brankou. Blíž k tomu měla střela v jedenácté minutě, která šla kousek od levé tyče.

Postupně začala být dopředu aktivnější zase Sigma, ale ani ta nedokázala předvést něco, co by mohlo výrazně ohrozit soupeřovu branku. Od 20. minuty se nicméně kvalita útočných akcí obou celků výrazně zvedla, a k vidění byla jedna nebezpečná šance za druhou. Ve 23. minutě zahrozili Jihočeši po dlouhém centru z levé strany, který domácí brankář nezachytil. Hlavičkovat tak mohl Zeman, jenž zakončil jen kousíček vedle pravé tyče.

Na druhé straně jen o dvě minuty později visel gól ve vzduchu. Přihrávku do volného prostoru ve vápně dostal Hadaš, ten ale nezvolil nejlepší zakončení, naopak proti jeho střele se vytáhl parádním zákrokem Pastornický. Ve 29. minutě se vyznamenal také gólman Koutný, který zlikvidoval střelu k tyči z pravé části pokutového území. 

Ve 37. minutě pak sudí nařídil volný kop u pravé lajny na útočné polovině Táborska. Đorđić dostal po přihrávce obloučkem míč až do malého vápna, odkud poslal utaženou střelu k vzdálenější tyči. Ta sama byla nebezpečná, ale hostující hráč asi spíš počítal s tím, že balon někdo zavře, což se však nestalo. Na druhé straně znovu zaúřadoval Pastornický, který si proti zakončení z šestnáctky připsal druhý famózní zákrok v zápase. 

Poslední větší šanci prvního poločasu si pak vypracoval olomoucký Israel, jenž si seběhl od levé autové čáry k vápnu, a následně vyslal, byť prudkou, ale technicky fantasticky zvládnutou zakroucenou střelu. Ta skončila jen pár milimetrů nad břevnem. 

Do druhého poločasu ani jeden z týmů nepromíchal sestavu, nastoupily stejné jedenáctky. Táborsko zpočátku nehýřilo takovou aktivitou jako v úvodním dějství. Naopak Sigma se do toho pustila od začátku naplno a v 58. minutě mohla slavit. Matěj Mikulenka sebral míč skoro na středu a protáhl si ho volným prostorem až k vápnu. Tam se zbavil obránce, posunul se trochu doleva a po zemi zakončil ke vzdálenější tyči.

Hostům nepomohla k změně obrazu hry ani střídání. V 75. minutě mohli přesto vyrovnat, střídající Mach totiž dostal míč ve vápně na střed, zasekl si ho a zbavil se tak skluzujícího obránce. Následně ještě vylepšil pozici úplně volnému spoluhráči na levé straně, ale ten trefil pouze tyčku branky Koutného.

Od té doby už tak výrazná šance nepřišla. Sigma poctivě bránila a hlídala si zbývající čas. Těsné vedení udržela i v dlouhém sedmiminutovém nastavení.