03.05.2024 | Ondřej Černý | Zápas

Zbrojovka slaví první jarní výhru venku! V Příbrami ji vystřelili Alijagić s Potočným

Foto: fkpribram.cz
Fotbalisté brněnské Zbrojovky v rámci 26. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY po dlouhé době vyhráli venku, když z Příbrami vezou výhru 2:0. Úvodní branku utkání vstřelil ve druhém poločase Denis Alijagić, pro něhož to byla sedmá trefa v probíhající sezoně. Klid pak brněnskému celku přidal o deset minut později Roman Potočný. Zbrojovka se díky první venkovní výhře od listopadu posunula na osmou příčku, domácí Příbram spadla na 11. místo.
bez branek
68' Alijagić
77' Potočný
41' Hošek
45' Nečas
61' Hamza
90+2' Sváček
Sestavy
Melichar – Coňk (75. Andronikou), Fišl, Jahić, Dav. Krch (75. Brabec) – Švestka, Nečas – Hošek (75. Hudec), Fall, F. Matoušek – Antwi
Na lavičce: Melzoch, Zápotočný, Čadek, Gornický
Sváček – Nový, Lu. Pernica, Šural (33. Štepanovský), Endl – Hamza, Fousek (83. Mara), Texl, Potočný – Alijagić (76. Juritka), Jak. Řezníček (83. Šmíd)
Na lavičce: Hložánek, Toman
Rozhodčí: Orel – Mokrusch, Matoušek – Petřík • Stadion: Stadion Na Litavce • Diváci: 764

Komentář

Brněnská Zbrojovka po velmi hektickém období, v němž sehrála řadu nepovedených utkání a minulý týden vyměnila majitele, přicestovala na 26. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY do Příbrami. Domácí Středočeši toužili po skoro měsíci vyhrát, naposledy se jim to povedlo na Dukle. Hosté zase čekali od začátku listopadu na tři body ze hřiště soupeře.

Vlažnější úvod utkání roztrhl až po čtvrthodině hry centr Michala Hoška, který přesně našel hlavu Falla. Senegalský útočník však v první větší šanci zápasu mířil pouze do připraveného brankáře Sváčka. O chvilku později bylo rušno před příbramskou brankou. Míč na malé vápno dostal Jakub Řezníček. Obávaný kanonýr však třináctou branku v sezoně nepřidal, když minul branku Melichara.

Čtyřiadvacetiletý Fall pokračoval v aktivním výkonu i nadále. Nejprve si snažil vymodlit na rozhodčím Orlovi penaltu, poté ranou ze střední vzdálenosti pořádně protáhl brankáře Sváčka a svou agilní pětiminutovku ukončil nepříjemnou srážkou s Jakubem Šuralem, který následně musel nuceně střídat. Šurala na hrací ploše nahradil Slovák Štěpanovský a záhy se dostal do největší šance prvního poločasu. Jeho hlavičku z bezprostřední blízkosti však neskutečně vyrazil Melichar a podržel poločasový stav 0:0.

Jak první poločas skončil, tak druhý začal – šancí hostů hlavou, proti které se vytáhl Melichar. Tentokrát měl úvodní gól zápasu na hlavě Potočný, ale třiadvacetiletý odchovanec Příbrami míč vytěsnil mimo svoji branku. Po hodině hry se hezkou střelou z dálky chtěl zapsat mezi střelce i Krch. Míč se však zakroutil příliš vedle branky Sváčka.

Střelecká listina se otevřela až v 68. minutě. Střídající Štěpanovský parádní nahrávkou našel v ideální střelecké pozici Denise Alijagiće, který svou sedmou brankou v aktuální sezoně F:NL poslal Brno do vedení. Domácí lodivod Bednář reagoval na inkasovanou branku hned trojitým střídáním, kýžený efekt však nepřineslo. Hosté naopak poslali druhý míč za Melichara. Asistenci si opět připsal slovenský univerzál Štěpanovský, který tentokrát oslovil Romana Potočného a ten tvrdou ranou na přední tyčku propálil míč do sítě. Domácí si už ve zbytku utkání další šanci nevytvořili, naopak mohli v samém závěru inkasovat z kopačky Juritky.

Zbrojovka tak vyhrála 2:0 a má první venkovní výhru od začátku listopadu, díky které se posouvá na průběžnou osmou příčku tabulky, Příbram nevyhrála pět zápasů v řadě a je na jedenáctém místě.