08.05.2024 | Petr Komárek | Zápas

Žižkov díky gólům v závěru vyloupil Brno a zvítězil potřetí z posledních čtyř zápasů

Foto: fczbrno.cz
Fotbalisté Žižkova porazili ve vloženém 27. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Brno na jeho půdě 2:0 a navázali na víkendovou domácí výhru nad Vyškovem. Oba góly padly na konci řádné hrací doby, kdy se trefili střídající Milan Jirásek a Augusto Batioja. Viktoria jako hostující tým získala tři body po více než měsíci a v průběžné tabulce poskočila na deváté místo. Naopak Zbrojovka nedokázala navázat na vítězství v Příbrami a klesla na jedenáctou pozici.
bez branek
82' Jirásek
90+2' Quintero Batioja
89' Pernica
bez karet
Sestavy
Sváček – Nový (70. Koželuh), Lu. Pernica, Endl, Granečný – Texl, Smejkal – Potočný (75. Juritka), Fousek (70. Štepanovský), Alijagić – Jak. Řezníček
Na lavičce: Berkovec, Toman, Mara, Šmid
Bajza – Kozojed, M. Richter, Broukal, Klusák – Petrák, Hönig (63. Jirásek), Sixta (72. Prošek), Rosa (63. Batioja) – Muleme, Sodoma (72. Toula)
Na lavičce: Kotek, Ret, Řezáč
Trenér: Marek Nikl
Rozhodčí: Berka – Vlček, Zoufalý • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2122

Komentář

V úvodu se musel předvést domácí brankář Sváček, který zastavil nebezpečnou hlavičku jednoho z hráčů Žižkova. Po půlhodině hry výrazně zahrozila také Zbrojovka. Potočný převzal míč v pokutovém území a zblízka vystřelil, Bajza míč vytěsnil na roh. Žilinský rodák tak udržel nejen nerozhodný stav, ale i šanci na třetí vychytanou nulu po zimním příchodu do pražského celku.

Gólman Viktorie se zanedlouho činil znovu. Tentokrát zneškodnil zakončení Jakuba Řezníčka, který tak prodloužil jarní čekání na vstřelený gól. Následný pokus z kopačky Texla šel vedle hostující branky. Remízový bezbrankový stav pak trval až do závěrečné desetiminutovky.

Během ní se ho nejprve pokoušel změnit brněnský Štepanovský. Zkušený slovenský záložník se prezentoval povedenou ranou z voleje, žižkovská defenzíva ji však dokázala zastavit a Bajza zasahovat vůbec nemusel. 

Vzápětí udeřilo na druhé straně. Milan Jirásek dostal míč na hranici vápna a zavěsil do horního rohu Sváčkovy branky. Za dalších deset minut přidal nováček FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY pojistku na své vítězství, Proškovu střelu tečoval za Sváčkova záda Augusto Batioja. Záložník z Ekvádoru šestým gólem v této ligové sezoně dorovnal na čele týmové tabulky střelců právě Proška.