08.05.2024 | Jiří Polášek | Zápas

Prostějov zdolal Příbram a opustil pásmo sestupu. V závěru rozhodl Malec

Foto: 1skprostejov.cz
Fotbalisté Prostějova v duelu 27. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Příbram v poměru 2:1. Hned po dvou minutách poslal středočeský celek do vedení Jakub Nečas, domácí ovšem po změně stran skóre otočili. Po hodině hry vyrovnal Jakub Habusta a v 89. minutě rozhodl o výhře Hanáků urostlý útočník Tomáš Malec. Prostějovští tak z posledních tří utkání vytěžili sedm bodů a opustili sestupové pozice. Příbramští prohráli potřetí v řadě.
64' Habusta
89' Malec
2' Nečas
77' Habusta
87' Bartolomeu
50' Krch
90+1' Elshaal
Sestavy
Mucha – O. Ševčík, Šimek (86. Matocha), P. Jaroň (46. J. Matoušek II), Harušťák, Bednár (86. Jamiu), R. Látal (46. Slaměna), Habusta, Bartolomeu, Malec, Koudelka (90+3. M. Mach)
Na lavičce: Vejmola, Rudzan
Trenér: Radim Kučera
Melichar – Coňk (86. Elshaal), Fišl, Jahić, Dav. Krch (63. Hudec), Švestka, Nečas, Fall, Antwi (78. Dudl), F. Matoušek (78. Čejka), Brabec
Na lavičce: Melzoch, Jelínek, Gornický
Rozhodčí: Černý – Caletka, Hurych • Stadion: Stadion 1.HFK Olomouc • Diváci: 520

Komentář

První poločas měl velice rychlý start. Prostějov se ani nenadál, a brankář Mucha už musel lovit míč ze své sítě. Příbram udeřila ji ve 2. minutě, z první akce, kdy na střed vápna dostal přihrávku Jakub Nečas, který míč prvním dotekem poslal po zemi do levé části prostějovské branky. Domácí tak museli začít útočit a diktovat tempo, a prvních deset minut se opravdu do ofenzivních akcí dostávali často, jenže se jim nedařilo ve finální fázi.

Postupně se ale obraz hry začal měnit. Příbram sice moc neútočila, ale když se do útoku dostala, tak většinou zahrozila. Jako třeba v 15. minutě, kdy domácím propadl míč, který přebral Antwi. Ten se uvolnil a běžel sám, jenže si ho stáhl trochu do úhlu, a tak ho stihl doběhnout a perfektním skluzem odzbrojit Látal. O dvě minut později dokonce jeden z domácích zachránil svůj tým odražením míče kousek před brankovou čárou, a ihned po něm zase úřadoval gólman Mucha.

Domácí se dostávali stále do větší a větší křeče. Stále více chybovali, kazili jednoduché přihrávky, propadali v obraně, byli nepřesní. Pomoc jim mohlo nabídnout zaváhání Melichara, který chytal dlouhý nákop „do koše“ na hrudník, ale míč mu propadl k těsně před ním stojícímu Malcovi. Ten ale nedokázal zareagovat tak rychle, a tak se skóre ani tentokrát neměnilo. A nezměnilo se ani do konce prvního poločasu.

Pro druhou půli udělal trenér Kučera o přestávce dvě změny. Jak Matoušek, tak Slaměna, kteří přišli na hřiště, byli hned vidět, hýřili aktivitou. Jenže obraz hry se úplně nezměnil. Příbram se pak dostala do brejku dva na jednoho, kdy mohla navýšit vedení na 2:0, jenže svou příležitost neproměnila. A po třech dalších minutách už se radovali na druhé straně. Slaměna vyslal tvrdou ránu zevnitř šestnáctky, tu ale ještě před brankářem usměrnil Jakub Habusta, a bylo tak srovnáno na 1:1.

Vyrovnávací gól změnil úplně všechno. Prostějov neskutečně ožil, Příbram už se nechtěla spoléhat na obranu a občasný brejk. Jen tři minuty po gólu Prostějova mohl na jeho stranu vedení strhnout Matoušek po nebezpečné hlavičce z vápna. Stejný hráč se do dobré pozice k hlavičkování dostal také o devět minut později, kdy byla jeho dobrá hlavička sražena na rohový kop.

Příbram pak prostřídala postupně rovnou pět hráčů. V 85. minutě musel její brankář Melichar likvidovat další nebezpečnou akci. Jeden z domácích pálil ještě zpoza vápna, ale rána nebyla vůbec špatná. To si ale hostující gólman ještě poradil. 

Rozuzlení přišlo v 89. minutě. To se totiž aktivní Bartolomeu dostal s míčem do vápna, zbavil se obránce, ale brankáře nepřekonal. Po pár krátkých chvílích se ale míč dostal k Tomášovi Malcovi, který ho uklidil zblízka do pravého vinglu. Sudí pak nastavil čtyři minuty, které se změnily v totální boj. Příbram servírovala do šestnáctky jeden centr za druhým, ale spolehlivá domácí obrana už neinkasovala. Prostějov tak utkání otočil a připsal velice důležité tři body.