08.05.2024 | Vojtěch Martinek | Zápas

Líšeň zabrala na Žižkově, otočila duel s béčkem Sparty a je šestá

Foto: sklisen.com
Fotbalisté Líšně v utkání 27. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili na půdě sparťanské rezervy 3:1. Domácí celek sice vedl po zásahu Michala Ševčíka, ovšem v nastavení první půle srovnal Martin Rolinek a po změně stran hosté skóre otočili. Lukáš Penxa si dal zkraje druhého poločasu nešťastný vlastní gól a do dvoubrankového trháku poslal celek z jihu Moravy Ibrahim Aldin svou trefou v 74. minutě. Líšeň tak ukončila čekání na výhru a po třech kolech opět naplno bodovala, Pražané po porážce opustili šestou příčku, na kterou se vyšvihl právě jejich středeční soupeř.
44' Ševčík
45+3' Rolinek
49' Penxa (vl)
74' Aldin
45+2' Váňa
50' Mionić
59' Sokol
90' Gerža
Sestavy
Nalezinek – Jedlička, Ševínský, Uhrinčať (57. Rebibo) – Penxa, Vydra, Holoubek, Váňa (80. Šilhart) – Rus (65. Mokrovics), Šiler (80. D. Michl), M. Ševčík (80. Vitarigov)
Na lavičce: Kolář, Jonáš
Trenér: Luboš Loučka
Vajner – Dziuba, Joković, M. Jeřábek, Lutonský – Čermák – Rolinek (75. Gerža), Mionić (81. Tauš), Polášek, Sokol (90+4. Rimovičs) – Aldin (81. Hapal)
Na lavičce: Šulla, Cupal, Hochman
Trenér: Petr Maléř
Rozhodčí: Volek – Dohnálek, Žurovec – Trska • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 663

Komentář

Do svátečního souboje na Žižkově šla v roli favorita Sparta, která vyhrála čtyři z posledních sedmi utkání a po divoké remíze v Kroměříži z víkendového kola vyhlížela další bodový zisk. Papírové předpoklady se jí po většinu úvodní části dařilo plnit – necelých sedm stovek diváků v Seifertově ulici bylo svědky aktivní hry domácích, které ovšem dlouho chyběla pořádná koncovka. 

Trápení ve finální fázi, které umocňoval obětavý výkon Líšeňských v defenzívě, až kousek před koncem prolomil střelou z voleje Michal Ševčík. Brněnští, kteří do té doby byli minimálně nebezpeční, nicméně rychle našli nečekanou odpověď. V nastavení standardku z křídla v úspěšnou dorážku přetavil nedostatečně střežený Martin Rolinek, který tak zařídil poločasové skóre 1:1.

Po pauze už to ale byla jiná písnička. Ševčík si sice mohl zkraje poločasu zadělat na hattrick, jen krátce po jeho nepřesné střele z voleje ale rudá rezerva neubránila roh a po vlastním gólu Lukáše Penxy poprvé v utkání ztrácela. Domácím inkasování znatelně nalomilo sebevědomí a do sedadla řidiče se postupně dostala Líšeň.

Definitivní pojištění hostující výhry pak přišlo v 74. minutě. Čermák našel díru v obraně a po křídle se přesunul až k rohovému praporku, odkud naservíroval míč do vápna nabíhajícímu Ibrahimu Aldinovi. Nalezinek na následnou teč vůbec nestihl zareagovat – 1:3. Zbytek dění pak pro Spartu přinesl jen Penxovu prudkou, ale nepřesnou ránu, zatímco na druhé straně ze standardky Čermák orazítkoval spojnici.