včera | Jiří Polášek | Zápas

Souboj rezerv pro Sigmu! Po skvělé první půli přehrála Spartu 3:1

Foto: sigmafotbal.cz
Dohrávku 28. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY obstaraly rezervní týmy Olomouce a Sparty. Z triumfu 3:1 se radovali mladíci domácí Sigmy, kteří natáhli svou vítěznou sérii na osm zápasů. O výsledku rozhodla už první půle, v níž na úvodní zásah Jana Fialy navázal Yunusa Muritala dalšími dvěma góly. Letenští korigovali skóre až ve druhé nastavené minutě, kdy se čestnou trefou prezentoval Lukáš Penxa. Hanáci upevnili v tabulce druhou pozici, na třetí Vyškov mají nově pětibodový náskok. Pražané nezvítězili potřetí v řadě a jsou dvě kola před koncem soutěže devátí.
22' Fiala
33' Muritala
43' Muritala
90+2' Penxa
49' Muritala
89' Fiala
90+2' Elbel
bez karet
Sestavy
Koutný – Elbel, Cahel, Jaja, Slavíček (82. A. Uriča) – Israel (61. Mikulenka), Langer (82. Jalovičor), Fiala – Singhateh (61. Amasi), Muritala (73. Fabiánek), Hadaš
Na lavičce: Trefil, Coufal
Trenér: Tomáš Janotka
Nalezinek – Uhrinčať, Ševínský, Jedlička – Holoubek (80. Saal), Váňa (80. Šilhart), Penxa, Jonáš (58. Lehocký) – Šiler (58. Mokrovics), Hranoš (58. Rus), D. Michl
Na lavičce: Kolář, Rebibo
Trenér: Luboš Loučka
Rozhodčí: Kotala – Kotík, Dresler • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 575

Komentář

Pondělní dohrávka 28. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY svedla dohromady dva rezervní týmy, domácí Sigmu B a hostující Spartu B. Sigma, prožívající fantastickou jarní část, do zápasu vstupovala z druhého místa a chtěla protáhnout sérii sedmi vítězných zápasů v řadě. Sparta B šla do zápasu ze středu tabulky, a to konkrétně z deváté pozice. S výrazně horší formou mířila do Olomouce především s cílem odčinit venkovní remízu v poslední Kroměříži a následnou domácí prohru s Líšní.

Prvních pět minutek se soupeři oťukávali, pak se ale inciativy chopila olomoucká rezerva, která začala diktovat tempo. Už v 8. minutě se dostal do obrovské šance Muritala, kterému míč do vápna naservíroval Singhateh, jenže útočníkovi Sigmy se ve volném prostoru před brankářem trochu zamotaly nohy, a ani do míče nakonec nedokázal kopnout, natož ho poslat do branky.

V 11. minutě se míče chopil Israel, který ho potáhl z pravé strany ještě o několik metrů na střed. Následně napřáhl a vypálil dělovou ránu, která byla ještě lehce tečována jedním z domácích fotbalistů. Míč ale pouze orazítkoval břevno. Olomouc v útočném snažení pokračovala a soupeře sama dále k ničemu nepouštěla. Chvályhodný byl její presink na obou stranách hřiště, na té útočné vyvíjeli Olomoučtí obrovský tlak na brankáře a obranu, což často vyústilo v nepřesné odkopy a ztráty míče, na druhé straně zase na útočníky, kteří panikařili a taktéž ztráceli míče.

Sparta se postupně dostávala víc a víc na míč, jenže s ním nedokázala absolutně nic vymyslet. Olomoucká defenzíva byla až neuvěřitelně pevná. Na druhé straně to poprvé vyšlo ve 22. minutě. Sigma zmíněným presinkem dostala pod tlak brankáře Nalezinka, který špatně rozehrál pouze k jednomu ze soupeřů. Ten se dvěma zasekávačkami zbavil dobíhající obrany a poslal naopak míč na střed z druhé vlny dobíhajícímu Janu Fialovi, který ho uklidil nechytatelně pod břevno.

Ve 33. minutě se Olomouc prosadila podruhé. Opět po úspěšném nátlaku vybojovala míč, který byl z pravé strany centrován na střed šestnáctky. Nikdo ze sparťanské obrany ho pak nedokázal odklidit, a tak propadl až k Yunusa Muritalovi, který ho dloubáčkem poslal přes gólmana do sítě. Chvíli po rozehrávce mohl na druhé straně snížit Hranoš, který se dostal do osamocené pozice před gólmanem Koutným, jenže byl zády k brance. Musel se otáčet, brankář se přiblížil a jeho technický dloubáček vytáhl špičkami prstů.

A tak Sigma dále dominovala a ve 43. minutě se prosadila již potřetí. Znovu to byl aktivní Yunusa Muritala, který tentokrát dostal míč na pravou stranu, seběhl si do vápna a střílel ještě před dobíhající obranou. I přes ne zrovna nejlepší pokus dokázal míč procpat přes brankáře do sítě, a zvýšil tak již na 3:0. Takový stavu už vydržel až do poločasu.

Do druhé části zápasu Olomouc nastoupila už s úplně klidnou hlavou. Zvolnila tempo, přestala presovat a spíše se soustředila na udržení náskoku, který už měla. Sparta v 58. minutě prostřídala, vyměnila rovnou tři hráče a hned následně si vydobyla šanci, když zpoza vápna jeden ze Sparťanů vypálil tvrdou střelu, která proletěla šestnáctkou a musel ji likvidovat až Koutný.

Hosté v druhém poločase byli na míči mnohem více, tvořili si více akcí, dostávali se do prostor a šancí, kam je v prvním poločase Sigma nepouštěla, ale zakončení jim domácí vždy odepřeli. V 84. minutě mohli přidat další zásah domácí, když Elbel na levé straně skvěle uvolnil Amasiho, který se přiblížil do vápna a prověřil Nalezinka střelou do výšky na bližší tyč, ale gólman byl tentokrát úspěšný.

Rezerva Sparty se nakonec gólu přece jen dočkala, a to z její poslední akce ve druhé nastavené minutě. Skrumáže ve vápně dokázal využít Lukáš Penxa, který se uvolnil obraně a u pravé tyče propálil Koutného, kterému sebral čisté konto.

To bylo vše, co se v zápase událo. Olomoučtí přidali osmé vítězství v řadě a vzdálili se třetímu Vyškovu. Aktuálně tak po kompletním 28. kole figurují na druhém místě s 51 body. Sparta je devátá s 36 body.