předevčírem | Jan Šimek | Zápas

Opava otočila duel s Vyškovem a zajistila si záchranu

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Fotbalisté Opavy v nedělním utkání 28. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Vyškov 3:1 a vzhledem k dalším výsledkům si zajistili účast v soutěži i pro následující ročník. Slezané sice prohrávali poté, co se v úvodu utkání prosadil Amidou Diallo, ale ještě v první půli díky trefám Filipa Blechy, Jiřího Janoščína a Mohammeda Marzuqa Yahayi. Hostující celek prohrál potřetí v řadě.
13' Blecha
28' Janoščín
45+2' Marzuq
7' Diallo
36' Omale
36' Lahodný
Sestavy
A. Richter – Kopečný, Srubek, Janoščín, Kadlec – Haitl (80. Přichystal), Omale – Málek, Blecha (90+2. Hýbl), Ondráček (80. Rezek) – Marzuq (68. Rataj).
Na lavičce: Číž, Pejša, Velička
Trenér: Miloslav Brožek
Borek – Aberkane, Ab. Sylla, F. Štěpánek, Němeček (76. Kayondo) – Diallo, Mafwenta, Lahodný, A. Svoboda (76. Delferriere), Fomba (59. Krška) – Krollis (59. Bayo).
Na lavičce: Stejskal, Straalman, Ramathan
Trenér: Jan Kameník
Rozhodčí: Orel – Hádek, Šafránková • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1350

Komentář

Začalo se pěkně zostra, hned v úvodu se ocitl v solidní šanci Haitl, ale míč po jeho tečované střele prosvištěl vedle hostující brány. Na opačné straně udeřilo po standardce, kdy Amidou Diallo zůstal úplně volný na pětce a špičkou kopačky před Richtrem poslal balon pod břevno.

Krátce nato Marzuq Yahaya upadl ve vápně po kontaktu se Syllou a sudí Orel ukázal na penaltový puntík. Míč si vzal Filip Blecha, zkušeně si počkal na pohyb gólmana Borka a poslal balon na opačnou stranu – 1:1.

Hosté si mohli vzít vedení zpátky po úniku Krollise, proti kterému vystartoval opavský gólman Richter, Krollis si kolem něj píchl balon, z ostrého úhlu ovšem nedokázal trefit odkrytou bránu Slezanů. Ti si ve 28. minutě pomohli standardkou, Málek posadil míč na hlavu Jiřího Janoščína, který se trefil přesně k tyči, a Opava vedla.

Ještě veseleji bylo v Městských sadech poté, co po rohu nakrátko Blecha poslal do vápna další přesný centr, do vzduchu se zavěsil Mohammed Marzuq Yahaya a podobnou hlavičkou jako předtím Janoščín zvýšil na 3:1.

Po změně stran Slezané kontrolovali svůj náskok, který ještě mohli navýšit. Málka ovšem ve vyložené šanci vychytal Borek, technický obstřel střídajícího Rezka skončil nad břevnem vyškovské brány, a tak se skóre již nezměnilo.

Opavští po dvou kolech opět naplno bodovali a zajistili si účast ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE i pro příští soutěžní ročník. Nahrály jim totiž výsledky dalších utkání, kdy Slezané mají jistotu, že pod nimi skončí jedno mužstvo z trojice Prostějov, Varnsdorf a Příbram. Naopak Vyškov prohrál potřetí v řadě, má ovšem jistou účast v baráži o FORTUNA:LIGU.

Ohlasy trenérů

Lukáš Černín (Slezský FC Opava): „Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Utkání se pro nás nevyvíjelo dobře. Prohrávali jsme a měli jsme obavy, že soupeř bude neustále hrozit z brejků, ale to se nestalo. Podařilo se nám brzy srovnat z penalty, a pak nám vyšly standardky. Něco jsme si tady minulý rok zažili, takže tam byla nervozita, ale tu se nám podařilo schovat za velmi dobrý týmový výkon. Byli jsme v celém utkání soudržní a myslím, že to byl jeden z našich nejlepších výkonů v domácím prostředí.”

Jan Kameník (MFK Vyškov): „Měli jsme špatný vstup do utkání, ale byli jsme zbytečně nervózní a vyrobili jsme spoustu ztrát. Po hluché pasáži jsme se trochu uklidnili a šli jsme do vedení, ale pak jsme po našich ztrátách vyrobili penaltu a standardku, kdy domácí otočili skóre. V kabině jsme si k tomu něco řekli, na hráčích bylo odhodlání s výsledkem něco udělat, ale to se nám nepodařilo. Jsme obrovsky zklamaní z výsledku. Dostat venku tři góly ze standardek je čistá nezodpovědnost. Tohle si budeme muset vyříkat.”