předevčírem | Daniel Ryl | Zápas

Pražská Dukla otočila zápas s Prostějovem a postupuje do FORTUNA:LIGY

Foto: fkdukla.cz
Fotbalisté Dukly v 28. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili doma nad Prostějovem po obratu 3:2 a definitivně si zajistili postup mezi českou elitu. O rozhodující gól se v závěru postaral střídající Muris Mešanovič. Prostějov předtím dvakrát vedl po brankách Samuela Šimka a Jaroslava Harušťáka, za Pražany srovnávali Jakub Hora z penalty a Tomáš Vondrášek. Hanáci po třech utkáních nebodovali a v tabulce zůstali v sestupovém pásmu na patnáctém místě.
45+2' Hora (pen)
68' Vondrášek
78' Mešanović
4' Šimek
49' Harušťák
82' Kozma
89' Jeřábek
90+2' Holiš
90+4' Zeronik
90+4' Mešanović
90+5' Rada
14' Šimek
90+3' Matocha
Sestavy
Rada – Vondrášek, Peterka, D. Hašek, Ullman (59. Zeronik) – Kozma – J. Hora (86. J. Jeřábek), Douděra (75. Moulis), Holiš, Kozel (59. Mešanović) – Matějka (86. Barac)
Na lavičce: Šťovíček, Ludvíček
Mucha – R. Látal, Štěrba, Bednár, Harušťák – Habusta – Bartolomeu, Koudelka (65. Matocha), Šimek (65. Slaměna), J. Matoušek II (65. P. Jaroň) – Malec (77. Jamiu)
Na lavičce: Vejmola, Rudzan, Mach
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Radina - Matoušek, Zoufalý • Stadion: Stadion Juliska • Diváci: 1607

Komentář

Prostějov začal velmi aktivně, za což byl už ve čtvrté minutě odměněn. Po rohovém kopu propadl centr na zadní tyč k nehlídanému Samuelu Šimkovi, jenž přesnou střelou z voleje zaskočil favorita. V dalších minutách už se hra vyrovnala, Dukla převzala iniciativu a z rohového kopu vyrovnala, když se ve vápně nejlépe zorientoval Vondrášek. Jeho gól však nakonec kvůli ofsajdovému postavení neplatil.

Zkušený borec měl druhou příležitost po půlhodině hry, ale technickou střelu usměrnil jen nad branku. O tři minuty později se blýskl brankář Mucha, který skvěle vyrazil Holišovu hlavičku do protipohybu. Domácí nadále tlačili, jenže když už pálili na branku, mířili mimo. V nastavení prvního poločasu si ale svou aktivitou vybojovali faul a pokutový kop, který nekompromisně proměnil Jakub Hora.

Úvod druhé části však proběhl jako přes kopírák. Moravané na Pražany nastoupili, načež si dokázali vzít vedení zpět. V 49. minutě se na pravé straně vápna dostal k míči volný Jaroslav Harušťák a vrátil svému mužstvu jednogólový náskok. Scénář poločasu se neměnil ani vzápětí, jelikož dejvický celek opět uklidnil situaci a převzal kontrolu nad hrou.

Směrem dopředu však chyběla domácím větší kvalita, Prostějov jen účelně bránil svou polovinu, kde favorita nepouštěl do šancí. V 68. minutě však defenzíva neuhlídala ve vápně Tomáše Vondráška, který usměrnil přetažený centr za Muchova záda a vyrovnal. Povzbuzené Dukle chyběl jediný gól k návratu mezi elitu, což se projevilo.

Pražané nejprve nezužitkovali zmatky v malém vápně hostů, načež měl obrovskou šanci Holiš, jehož hlavička letěla mimo branku. Deset minut po vyrovnání už ale Vondrášek zakroutil míč do vápna, kde ho jeden ze spoluhráčů prodloužil k Murisi Mešanovičovi a ten přesnou trefou otočil vývoj zápasu.

V závěru měl ještě zajímavou šanci hostující Slaměna, jehož střela z pravé strany proletěla jen vedle zadní tyče. „Vojáci“ následně kouskovali hru i za cenu žlutých karet, díky čemuž získali cenné vteřiny a dotáhli utkání k výhře. Okamžitě po hvizdu propukla na trávníku obrovská euforie domácích a zklamání hostů. Dukla si tak po pěti letech zajistila návrat mezi českou fotbalovou smetánku, ale proti předposlednímu celku tabulky se pořádně nadřela.