11.05.2024 | Roman Zajíček | Zápas

Líšeň remizovala se Zbrojovkou, na Řezníčka odpověděl Tauš

Foto: fczbrno.cz
Fotbalisté Líšně ve 28. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v brněnském derby remizovali se Zbrojovkou 1:1. Diváci se v prvním poločase přes šance na obou stranách branky nedočkali, a tak skóre otevřel až po poločase hostující Jakub Řezníček. Necelou čtvrthodinu před koncem utkání srovnal skóre domácí Tauš.
78' Tauš
54' Řezníček
82' Dziuba
57' Endl
Sestavy
Vajner – Dziuba, M. Jeřábek, Joković, Lutonský – Čermák – Polášek (90+3. Rimovičs), Aldin (70. Hapal), Mionić (70. Tauš), Sokol (90+3. Gerža) – Raab (55. Rolinek).
Na lavičce: Šulla, Hochman
Trenér: Petr Maléř
Sváček – Nový, Lu. Pernica, Endl, Granečný – Texl (90. Dav. Jambor), Smejkal – Potočný, Fousek (70. Hamza), Alijagić (90. Štepanovský) – Jak. Řezníček (81. Juritka).
Na lavičce: Berkovec, Toman, Mara
Rozhodčí: Nehasil - Hájek, Pochylý • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 1612

Komentář

První poločas městského derby mezi Líšní a Zbrojovkou nebyla žádná nuda v Brně. Hrál se vyrovnaný fotbal s mírnější převahou hostujícího týmu, který měl aktivní nástup do zápasu. Byli to však Marvani, kteří během dvou minut mohli dvakrát udeřit. Nejprve to byl Aldin, jehož pumelice pořádně protáhla Sváčka. Zbrojovácký gólman se pak jen mohl dát na modlení, aby hlavička Čermáka neskončila v síti, nakonec se míč vymotal těsně vedle levé tyče.

Hráči v červených dresech poté převzali iniciativu a vytvořili si také dvě gólové situace. Byl to Denis Alijagič, který pálil pohotově z hranice vápna, leč kousek nad Vajnerovu svatyni. Důležitou vedoucí branku mohl dát po přihrávce Fouska také kapitán Řezníček, toho ale na zadní tyči včasným zákrokem vyčapal líšeňský strážce. Zajímavá první půle tak skončila bez branek.

I ve druhém dějství byla územní převaha na straně Zbrojovky. Vajnerovi po jednom z centrů vypadl míč a dvakrát v řadě zkoušel propálit líšeňského brankáře Endl, ale neuspěl. Hrdina v líšeňské bráně se činil i v dalších minutách. Řezníček dostal ideální přihrávku za obranu a pelášil sám na domácího strážce svatyně, ten ale jeho takřka hokejový nájezd vychytal. O minutu později se ale velezkušený borec konečně prosadil. Tentokrát už sám Jakub Řezníček před Vajnerem nezaváhal a propasíroval míč do jeho sítě – 0:1.

Líšeňský kormidelním Milan Valachovič na nepříznivý výsledek reagoval dvojitým střídáním a tah s Rolinkem a Taušem se vyplatil. Nejprve Sváček vychytal střelu Aldina a hlavičku Jeřábka, ale na souhru dvou zmíněných střídajících hráčů už neměl šanci reagovat. Martin Tauš patičkou v bezprostřední blízkosti hostující brány nezaváhal – 1:1. Více jak 1600 diváků sledovalo pohledný fotbal až do konce, více příležitostí se ale už neurodilo a brněnské derby tak skončilo zřejmě zaslouženou dělbou bodů.